Zachter, maar ook wisselvalliger

27/11
2018
Onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ was het de afgelopen dagen bij ons steeds rustig, maar grijs en koud herfstweer. De zon is er maar weinig aan te pas gekomen en met een wind vanuit het noordoosten tot oosten kwam het kwik overdag op sommige plaatsen niet eens boven 5 graden uit. De komende dagen zet een verandering in naar zachter, maar tegelijk ook wisselvalliger herfstweer. De middagtemperatuur stijgt zelfs weer tot in de dubbele cijfers.

Het hogedrukgebied boven Scandinaviƫ beweegt zich de komende dagen geleidelijk zuidoostwaarts en komt dan boven het westen van Rusland te liggen. Daar waar dat hogedrukgebied vorige week en eerder deze week de lagedrukgebieden en bijbehorende storingen vanaf de Atlantische Oceaan uit onze buurt wist te houden, lukt dat nu dus niet meer.

Eerste front
In de nacht naar woensdag ligt de kern van het hogedrukgebied al boven het zuiden van Zweden en vanaf dat moment wordt de weg vrijgemaakt voor een complex lagedrukgebied vanuit het westen. Na eerst nog wat opklaringen neemt gedurende de nacht vanuit het zuidwesten de bewolking dan ook al toe op nadering van een storing en tegen de vroege woensdagochtend valt in Zeeland een eerste drup regen. Dat front trekt woensdag overdag van zuidwest naar noordoost over het land en op steeds meer plaatsen gaat het dan ook licht regenen of motregenen. In Groningen arriveert de regen echter pas tegen de avond, dus daar is het woensdag overdag nog grotendeels droog.

Nog niet overal dubbele cijfers
De wind trekt op passage van het front aan, draait wat meer naar het zuiden, waarna er al zachtere lucht wordt aangevoerd. Maar omdat we uit een nog relatief koude nacht komen, worden overdag nog lang niet overal dubbele cijfers gehaald. Na een nacht met enkele graden vorst in het noorden en noordoosten van het land wordt het daar woensdag overdag een graad of 6. Het zuidwesten van het land zit al vanaf de nacht onder de bewolking en daar wordt het diezelfde nacht dan ook niet kouder dan een graad of 5. Overdag stijgt het kwik vooral daar dan ook al tot een graad of 10.

Boven normaal
In de nacht naar donderdag passeert een warmtefront en koelt het onder de vele bewolking en in de regen nauwelijks af. Ook donderdag overdag blijft het bewolkt en regenachtig. Ondanks een gebrek aan zonneschijn warmt het met nog steeds een zachte aanvoer vanuit het zuiden op grote schaal op naar 10 tot 12 graden. Ruimschoots boven de norm van ongeveer 8 graden voor eind november dus.

Wisselvallig
De aanvoer van storingen vanaf de Atlantische Oceaan blijft ook de dagen daarna gehandhaafd, maar na passage van een koufront in de nacht naar vrijdag, zijn er vrijdag overdag ook opklaringen. De zon laat zich dus af en toe zien en op een lokale bui na blijft het alleen die dag verder grotendeels droog. Achter het koufront klapt de wind om naar het zuidwesten en daarmee blijft voorlopig erg zachte oceaanlucht bij ons aangevoerd worden, met overdag vaak temperaturen boven 10 graden en in de nachten even geen vorst meer. Zacht dus, maar ook wisselvalliger.

Datum: dinsdag 27 november 2018, 14:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Rusland, Zeeland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry