Waterkoude zaterdag, maar niet overal nat!

23/11
2018
Vandaag krijgen we de zon te zien en kan het in Zuid-Limburg 10 graden worden. Morgen en zondag zijn kille dagen met voornamelijk op zaterdag enige tijd regen. De nieuwste modelberekeningen zijn het niet eens over in hoeverre de regen vanuit het zuiden zich ook daadwerkelijk noordwaarts zal uitspreiden. Mogelijk geeft het hogedrukgebied ver ten noorden van Nederland dermate tegedruk dat het in meerdere provincies geheel droog blijft. We werpen een blik op de zaterdagse neerslag én zien hoe de hogere delen vlakbij ons land eventjes wit worden.

Oorsprong: Frankrijk
Het front dat de zaterdagse neerslag moet gaan brengen, is vandaag in ontwikkeling. Eigenlijk komen twee neerslagzones boven Frankrijk bij elkaar. De ene ligt boven Zuidoost-Frankrijk met veel regen en in de bergen sneeuw, de andere ontwikkelt zich boven de Golf van Biskaje en trekt vanmiddag vanuit die hoek Frankrijk binnen. Vervolgens schuiven die neerslagzones in elkaar en zullen als een langgerekt front vanuit het zuiden op de Benelux af koersen.

De eerste regen lijkt in de nieuwste modelberekeningen rond het ochtendgloren in het uiterste zuiden van Nederland te arriveren. In de vorige modelberekeningen van het UKMO- en ECMWF- model, schoof het front vervolgens door om geleidelijk het hele land in perioden met regen te brengen. De nieuwste berekeningen van beide modellen laten echter een golfje slaan in het front, net over de Duitse grens. Daardoor lijkt de neerslag zich vooral over het zuiden te blijven manifesteren én over het oosten en later noordoosten te gaan trekken.

Waar moet morgen de paraplu op?
Aangezien dit twee belangrijke modellen zijn, houden wij het er voorlopig ook op dat het zaterdagochtend alleen ten zuiden van de grote rivieren bij tijden regent. In de middag blijft het in Zeeland, Brabant en Limburg van tijd tot tijd regenen, maar schuiven er ook perioden met regen het oosten binnen. Vooral Gelderland en Twente vertoeven dan in de regen. In veel minder mate gebeurt dat in Utrecht en het uiterste zuiden van Zuid-Holland. In de avond verandert er niet veel, zij het dat dan grotere delen van Overijssel en ook Drenthe nu en dan nat worden.

Het sturende hoofdlagedrukgebied van dit alles bevindt zich steeds zo’n beetje rondom de punt van Bretagne en stuurt op zondag weer een nieuwe bult met regen onze kant op. Deze lijkt vooralsnog alleen over het zuidwesten van Nederland te trekken.

De middagtemperaturen zijn tamelijk bescheiden. Beide dagen van het weekeinde variëren deze tussen 4 en 6 graden. Op de zaterdag kan in het noorden en noordwesten de zon ook af en toe doorbreken.

Sneeuwval
Tot slot de sneeuwval. Die is redelijk dichtbij. Niet vreemd ook, als het bij ons in het laagland al zo waterkoud wordt, hoef je niet heel ver omhoog te gaan om al in de sneeuwval terecht te komen. De hoogste delen van de Belgische Ardennen reiken tot bijna 700 meter. De top Botrange, 694 meter, krijgt zaterdag een maximumtemperatuur van 4 graden. Het overgrote deel zal het een paar graden kouder zijn en kan de regen vermengd worden met natte sneeuw. Het Sauerland heeft heuvels die net wat hoger zijn en ook daar kan (natte) sneeuw vallen.

De echte winterse neerslag is vandaag aan het vallen in de zuidelijke Alpen en de Franse Alpen. Boven ongeveer 1500 meter sneeuwt het aardig door. Het komend etmaal zal her en der een vers sneeuwdek van 20 tot 30 centimeter ontstaan.

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 23 november 2018, 11:03
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Drenthe, Frankrijk, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry