Compacte drone wint innovatiecompetitie

23/11
2018
Delft Dynamics heeft de Defensie Innovatie Competitie (DIC) 2018 gewonnen. Het bedrijf kwam volgens de jury met de innovatiefste oplossing voor het thema van dit jaar: militair optreden onder de grond. Delft Dynamics krijgt van Defensie € 200.000 (inclusief BTW) om de bedachte idee uit te werken tot een demonstratiemodel. Dat moet binnen 5 jaar bruikbaar zijn voor Defensie.

Delft Dynamics bedacht de zogenoemde U-drone. Dat is een compacte kabeldrone, voorzien van sensoren voor het verzamelen van inlichtingen onder de grond.

De finalisten presenteerden vanmiddag allemaal een projectplan in het voormalige IDL aan de Brasserkade in Den Haag. Ze kregen 10 minuten de tijd om hun idee te presenteren aan de 6-koppige jury onder leiding van brigadegeneraal Rob Jeulink en vragen te beantwoorden.

7 indieners, 5 finalisten

De ingediende plannen moesten aan randvoorwaarden voldoen. Dynamisch optreden (in het ondergrondse domein) betekent dat de innovatie snel (binnen een dag, inclusief planning), gebruiksvriendelijk en breed (voor diverse eenheden) inzetbaar moet zijn. Het oprichten van een nieuwe specialiseerde eenheid was overigens taboe. Verder moet het voor de tegenstander niet gemakkelijk zijn om tegenmaatregelen te nemen tegen het gebruik van de innovatie. Dat de bedachte oplossing bij nationale veiligheid en humanitaire operaties kan worden gebruikt, was geen eis maar een bijkomend voordeel.

Na aankondiging van de DIC dienden diverse bedrijven een innovatief idee in. 7 bedrijven voldeden aan alle voorwaarden. Daaruit zijn 5 finalisten geselecteerd.

Andere kanshebbers

Delft Dynamics moest het opnemen tegen de bedrijven Embedded Acoustics, MapXact, MarkLogic en Pevra.

Embedded Acoustics kwam met een systeem van speciale paaltjes in de grond. Die verzamelen data. Op grond van de registratie van trillingen en deep learning-techniek wordt dan duidelijk of er ondergronds iets gebeurd. De deep learning-techniek is een algoritme waarmee computers patronen leren herkennen. MapXact wil met een grondradar met automatische en gemakkelijk interpreteerbare detectiesoftware tunnels en objecten in de ondergrond opsporen. MarkLogic ontwiep een virtual reality-bril met informatie waarmee het mogelijk is onder de grond te `kijken`. Pevra tenslotte ontwikkelde het idee van ondergrondse navigatie- en communicatie-infrastructuur die werkt op basis van genetwerkte radiofrequentie identificatie onder de grond.

Robotwedstrijd VS

Gevechten en militair optreden onder de grond zijn niet nieuw. Al eeuwenlang maken militairen gebruik van tunnels, zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam. In Afghanistan moesten de coalition forces tegenstanders opsporen en aanvallen in grotten en gangenstelsels. De NAVO heeft echter geen doctrines, materieel of opleidingen. Wel staat het op de agenda binnen het aandachtsgebied operations in a Contested Urban Environment en Mega Cities Battlefield.

In de VS houdt het Defense Advanced Research Projects Agency een wedstrijd voor robots die zich ondergronds voortbewegen. Dat moesten ze kunnen in grotten, een bunkerachtige stedelijke omgeving en een labyrint van smalle tunnels. In september werd een deelnemersdag gehouden, in januari volgen de voorstellen en voor 2021 staat het afsluitende evenement gepland.

Datum: vrijdag 23 november 2018, 11:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Delft, Vietnam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry