Meerderheid Kamer steunt deelname nieuwe NAVO missie Irak

22/11
2018
Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter deelname aan de nieuwe NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak en op de ondersteuning van hervormingen van de veiligheidssector in de Koerdistan Autonome Regio (KAR). Dat bleek vandaag. Alleen SP, PVV en DENK stemden tegen.

Beeld van de CBMI: een Nederlandse instructeur geeft les aan Pershmerga-strijders. De bijdrage aan deze missie is verlengd.

Nederland levert vanaf 12 december 2 militaire adviseurs en 4 civiele experts. Hun totale aantal kan desgewenst oplopen tot maximaal 20. Onder hen bevindt zich het komende jaar de hoogste civiel vertegenwoordiger van de missie en een civiel adviseur van de force commander.Nederland levert vanaf 12 december 2 militaire adviseurs en 4 civiele experts. Hun totale aantal kan desgewenst oplopen tot maximaal 20. Onder hen bevindt zich het komende jaar de hoogste civiel vertegenwoordiger van de missie en een civiel adviseur van de force commander.

Hoofdkwartier in Bagdad

De NAVO-missie start nog dit jaar op verzoek van Irak en in nauw overleg met de anti-ISIS-coalitie. De missie richt zich op het versterken van de Iraakse veiligheidssector. Dat gebeurt via training en advies aan onder meer het Iraakse ministerie van Defensie en militaire opleidingsinstituten. De missie telt ongeveer 600 personen en is aan te passen als daar behoefte aan is.

Er wordt gewerkt op beveiligde (coalitie)trainingslocaties vanuit Bagdad met 2 dependances in Basmaya en Taji in Centraal-Irak. De NAVO-missie in Irak heeft een eigen hoofdkwartier in Bagdad. Hoewel de bevelstructuren van de coalitie en de NAVO gescheiden zijn, worden de operaties nauw op elkaar afgestemd. De anti-ISIS coalitie neemt de medische verzorging van de NAVO-missie grotendeels op zich. Daarnaast ondersteunt Nederland, los van de NAVO-missie, de capaciteitsopbouw op institutioneel niveau van de veiligheidssector in de KAR.

De 4 F-16`s die voor de coalitie vanaf een basis in Jordanië worden ingezet tegen IS (ook in het oosten van Syrië) keren eind dit jaar terug. De Nederlandse bijdrage aan de Capacity Building Mission Iraq van de Anti-ISIS-caolitie gaat gewoon door.

Datum: donderdag 22 november 2018, 16:28
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Bagdad, Irak

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry