Regen blust branden in Californië

21/11
2018
Bosbranden in Californië, al wekenlang in het nieuws. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 80. Er worden nog meer dan 900 mensen vermist. De bewoners van de dorpen die volledig verwoest zijn, overleven in tentenkampen. De branden zijn nog steeds niet onder controle, maar er is regen op komst! Er wordt de komende week echter zoveel regen verwacht, dat er wellicht in het gebied overstromingen, modderstromen en zelfs aardverschuivingen kunnen ontstaan en het zoeken naar slachtoffers wordt bemoeilijkt.

Droger door klimaatverandering

Bosbranden komen steeds vaker voor in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Door klimaatverandering valt er steeds minder regen, begint de regen later en houdt vroeger op. Door de extreme droogte en de opwarming neemt de kans op bosbranden in dit gebied steeds verder toe.

Santa Ana winden

De enorme bosbranden werden de afgelopen weken aangewakkerd door stevige oostenwinden, de Santa Ana winden zijn sterke, extreem droge neerwaartse winden die waaien vanuit het binnenland naar de kust van Zuid-Californië. Ze staan bekend om de extreem lage luchtvochtigheid. De warme winden worden door de diepe bergdalen heen geperst en kunnen langs de kust windsnelheden bereiken van meer dan 100 km per uur. In het noorden van Californië noemt men deze sterke droge winden Diablo-winden.

Smog

De grootste brand ontstond afgelopen weken in het noorden van Californië, daarbij werd het plaatje Paradise volledig verwoest. De rook van de branden waaide met oostenwinden richting naar de kust en leidt tot zware smog. In grote steden zoals San Francisco is de luchtkwaliteit op dit moment nog slechter dan bijvoorbeeld in Peking of Delhi (steden die bekend staan vanwege ernstige smog).

Vanuit de ruimte

Op de satellietbeelden kun je de rookpluimen en smog langs de westkust zien. Met stevige oostenwinden dreven enorme rookpluimen de afgelopen weken de Stille Oceaan op. Inmiddels is de wind gedraaid naar zuid tot west op nadering van een aantal serieuze storingen die vanaf vandaag regen en in de berggebieden sneeuw zullen brengen.

200 mm regen

Op de weerkaart zien we donderdag een bovenluchttrog passeren en wordt er vooral in het noorden en midden van Californië flink regen verwacht, zo’n 30 tot 40 mm. In het zuiden wordt veel minder neerslag verwacht. De komende 5 dagen wordt nog veel meer regen verwacht, met name in het noorden van de staat. Lokaal kan er 100 tot zelfs 200 mm regen vallen. Dat is zoveel dat overstromingen kunnen ontstaan. De meeste regen valt in een bergachtig gebied waardoor de kans op modderstromen en aardverschuivingen aanwezig is. De branden in het noorden van Californië zullen worden geblust, maar de extreme regenval kan nog veel meer ellende veroorzaken vooral voor de ontheemde bevolking.

El Niño

Richting het winterseizoen zien we dat de straalstroom boven het Amerikaanse continent naar het zuiden zakken. Storingen op de Stille Oceaan zullen veel vaker Californië aan doen en neerslag afleveren. Er is zelfs een kans dat er in het noorden van de staat in het komend winterseizoen zelfs meer regen valt dan normaal. Dit heeft te maken met de zwakke El Niño. Het zeewater rond de evenaar ten westen van Peru is duidelijk warmer dan normaal, zo’n 0.5 tot 2 graden. El Niño heeft wereldwijde gevolgen voor het weer. Voor het zuidwesten van de Verenigde Staten kan meer regen vallen dan normaal. De regen zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de droogte (niet alleen van dit jaar, maar ook van voorgaande jaren) op te heffen. Californië zal eraan moeten wennen dat bosbranden in de zomer en najaar erbij horen…

Bronnen: MeteoGroup. Nasa, Noaa

Datum: woensdag 21 november 2018, 11:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: China, Delhi, India, Peking, Peru, San Francisco, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry