De kou is er, hoe nu verder?

20/11
2018
En zo is Nederland dan toch in de ban van de kou gekomen. Voor winterliefhebbers zijn de weerkaarten van dit moment om van te smullen. De uitwerking is wat minder omdat we wat winterweer betreft de afgelopen tijd nog geen enkele ‘geschiedenis’ hebben. Koude lucht was dan ook nergens in Europa voorradig. Dit is het beste dat we ervan kunnen maken.

Het hogedrukgebied ligt boven Scandinavië en trekt de komende dagen naar de omgeving van IJsland. Lagedrukgebieden zijn actief op de Oceaan en boven het zuiden van Europa. In het Middellandse Zeegebied is het dan ook wisselvallig, bij voorbeeld in Spanje, Portugal, Griekenland en nu ook in delen van Turkije. Vrijwel overal zijn de temperaturen nu gematigd.

IJzige wind
Bij ons valt vandaag de combinatie van de wind en de kou op. Mensen die vanochtend hun eerste stappen buiten de deur zetten, merkten het meteen. Het voelde ijzig koud aan. We zijn natuurlijk ook nog niks gewend. De wind waaide uit het oosten tot noordoosten en bereikte op zee en windkracht 7, wat verder buitengaats zelfs bijna een windkracht 8. Boven land hoorde de wind door de boomtoppen gaan en vlogen de bladeren je om de oren. Ze gaan nu echt van de bomen af.

Bel met kou passeert
De koudste lucht bevindt zich vandaag overdag boven het land. Eigenlijk trekt een bel met kou in de hogere delen van de atmosfeer over. Later vandaag dringt minder koude lucht vooral de hogere delen van de atmosfeer binnen. Eraan vooraf gaat een storing die vanavond in delen van oost- en Noordoost-Nederland wat lichte regen of natte sneeuw kan brengen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht en bij temperaturen boven nul wordt het er ook niet wit van.

Morgen wat beter
Daarna lijkt het allemaal wat rustiger te worden. De komende nacht al neemt de wind geleidelijk af en er vallen gaten in het wolkendek. De temperaturen dalen daarbij tot rond of iets beneden het vriespunt. Woensdag overdag wisselen wolkenvelden en de zon elkaar af. Het blijft droog en bij een meest matige oostelijke wind lopen de temperaturen uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 5 of 6 graden in het zuiden van het land. Het voelt wat minder koud aan dan dinsdag.

Weekend wisselvalliger?
Donderdag en vrijdag verandert weinig in dit weerbeeld. Vanaf zaterdag wordt het allemaal wat onduidelijker. Een storing komt dan in de buurt van Nederland terecht. Waarschijnlijk trekt deze storing ten zuiden van ons land langs. Beide weekenddagen wordt een bewolkt weerbeeld verwacht en vooral in het zuiden is er kans op een beetje regen of een paar buien. Het noorden heeft voor droog weer de beste papieren. Bij een zwakke tot matige, nog steeds oostelijke tot noordoostelijke wind, wordt het van noord naar zuid tussen 4 en 8 graden.

Hoe dan verder?
Op de wat langere termijn is het natuurlijk interessant om te zien of de weersomslag naar zachter, wisselvalliger en windrijk weer zoals die voor december wordt verwacht, nog steeds in de kaarten staat. De maandverwachting van het ECWMF hint er nog steeds op, en wel precies vanaf de maandwissel. In de pluim, de verwachting voor de middelllange termijn, is de omslag nog niet in zicht. Daar zien we de temperatuur, na het vrij koude weer van deze week, vanaf het weekend een paar graden omhooggaan. Maar volgende week lijkt het opnieuw kouder te worden. Daarna wel oplopende gemiddelden, maar tegelijk een sterk toenemende onzekerheid. De gemiddelde wind mag dan wel in de zuidwesthoek uitkomen, nog steeds is er een grote spreiding.

Spannend voor winterverwachting
Zoals op deze plaats al een aantal maanden geschreven, vormt de weersomslag in december een belangrijk onderdeel van de winterverwachting voor dit jaar. De signalen voor zacht, wisselvallig en af en toe windrijk weer lijken voor de decembermaand heel sterk te zijn. Addertjes onder het gras zijn er ook. De belangrijkste daarvan is de inactieve zon van dit moment. Die kan ertoe leiden dat het geblokkeerde patroon van dit moment, met hogedrukgebieden in het noorden en lagedruk in het zuiden, de winter zou kunnen overleven. Van zacht weer is dan waarschijnlijk geen sprake.

Lot wordt straks al bepaald
Het lot van de winterverwachting wordt de komende weken dan ook al bepaald. Komt de omslag naar zacht en nat weer er in december niet, dan kan de winterverwachting waarschijnlijk meteen de prullenbak in. Het zou een mooie en vroeg apotheose zijn. Komt de omslag er wel, en dat kan natuurlijk ook best iets later zijn, dan wordt het afwachten of de eenmaal in gang geraakte westcirculatie in de loop van januari weer afzwakt. Om dan plaats te maken voor een februariwinter, zoals nu verwacht wordt. Net als vorig jaar. In dat geval zullen we langer moeten wachten.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 20 november 2018, 10:44
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Griekenland, IJsland, Leiden, Portugal, Spanje, Turkije, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry