Zonnerecord en sneeuwkansen

17/11
2018
Heerlijk die zon vandaag! Van mist of lage wolken, waar de zon de afgelopen dagen regionaal behoorlijk last van had, is geen sprake. Het frisse en zonnige weer hebben we te danken aan de aantrekkende oostenwind die vandaag droge lucht aanvoert (windkracht 5 op de Wadden!) Ook morgen, zondag schijnt de zon in een groot deel van ons land ongehinderd. In het noordoosten van het land wordt het de tweede helft van de middag bewolkt. Tot nu toe staat 2018 al vrij ver boven aan in het lijstje zonnigste jaren sinds het begin van de weermetingen. Met de 7 uur zon vandaag komen we in de Bilt vandaag op een tweede plaats, boven 1959. 2003 blijft voorlopig nog koploper met 2021.7 uur zonneschijn. Het jaar is echter nog niet voorbij… als we in de komende 6 weken meer dan 30 uur zon krijgen, wordt 2018 het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen!

Koufront

Wolken vanuit Duitsland hebben te maken met een koufront dat zondagmiddag over Denemarken en Duitsland naar ons toe komt. Achter het koufront is de lucht niet alleen koud, maar ook een stuk vochtiger. Lage wolken trekken in de nacht naar maandag over ons land. Neerslag wordt niet of nauwelijks verwacht, alleen op de Noordzee en mogelijk op de Wadden kan zeer lokaal een spatje regen vallen.

Sneeuw in de Alpen

Het koufront hangt samen met een bel ijskoude lucht in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Het zwaartepunt van de bel trekt maandag over Duitsland en het Alpengebied naar Frankrijk. In Duitsland en in Tsjechië valt hier en daar een vlokje sneeuw. Veel meer sneeuw wordt verwacht aan de zuidkant van de Alpen. Met een zuidelijke stroming botst de lucht tegen de bergketen. In zo’n ‘stau’ situatie kan er aan de zuidkant van de Alpen in een paar dagen tijd veel sneeuw vallen. In het noordwesten van Italië en in het zuiden van Zwitserland berekent het ECMWF-model regionaal een halve meter verse sneeuw. Een mooie startlaag voor het begin van het wintersportseizoen. Aan de andere kant van het Alpenmassief valt, als de lucht uitgedroogd weer gaat dalen (föhn), vrijwel geen sneeuw en blijven de Alpenweides daar voorlopig nog groen.

Sneeuw in ons land?

Volgens het nieuwste ECMWF-model (run 00 uur) passeert er in de nacht naar woensdag een uitloper van de boven Frakrijk aangekomen koude bel lucht en zou er regionaal ook in ons land sneeuw kunnen vallen. Het valt lang niet overal en de hoeveelheden zullen ook niet groot zijn. De grootste kans op een beetje sneeuw wordt berekend voor het noordoosten van ons land. Wellicht wordt men in Groningen op woensdagochtend wel wakker in een witte wereld.

Aanhoudende droogte

Veel zal er niet vallen in ons land. Na een extreem droog groeiseizoen en een droge oktobermaand is er in november tot nu toe ook maar weinig regen gevallen. In de Bilt slechts 23 mm, tegenover normaal 80 mm. Met het overwegend droge scenario voor de komende week moeten dus concluderen dat de langdurige droogte ook deze maand niet wordt verlicht. Ook in Duitsland, het stroomgebied van de Rijn, valt de komende week vrijwel geen neerslag. Het waterpeil in de onze rivieren, blijft extreem laag en zorgelijk.

Koude dinsdag

Met een oostenwind wordt vandaag koude lucht aangevoerd. Ondanks de novemberzon blijft het kwik zaterdagmiddag op de meeste plaatsen onder de 10 graden steken. Komende nacht koelt het onder heldere hemel flink af. De afkoeling wordt enigszins tegenhouden door de wind. Op de meeste plaatsen gaat het landinwaarts 1 tot 3 graden vriezen. Na een koude start van de dag komt de temperatuur zondagmiddag niet verder dan een graad of 7. In de namiddag neemt de bewolking vanuit Duitsland toe. Onder een bewolkte hemel wordt, gaat het in de nacht naar maandag niet meer vriezen. Het wolkendek werkt als een isolerende laag. Maandag is er vrij veel bewolking en trekt de oosten- tot noordoostenwind verder aan. De temperatuur komt daardoor niet hoger dan 6 of 7 graden, voor het gevoel zal het nog kouder aanvoelen. Dat zal vooral op dinsdag zijn. Dan laat het wolkendek vrijwel geen zonneschijn door en trekt de oosten-tot noordoostenwind flink aan. Boven land komt een matige tot vrij krachtige wind te staan, langs de kust, op de Wadden en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard. Op de thermometer wordt het maximaal 4 graden, maar het voelt alsof het de hele dag een graadje blijft vriezen….

In Engeland geen sneeuw maar regen

Woensdag overdag neemt de wind af en komt het zonnetje weer af en toe tevoorschijn. Op de Europese weerkaart zien we nog steeds een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. De bel koude lucht boven Frankrijk wordt opgenomen door een hoogtelaag vanaf de Oceaan. Het zwaartepunt komt woensdag boven het zuiden van Engeland te liggen en wordt het woensdag in het Verenigd Koninkrijk een kletsnatte dag. Doordat de lucht op grondniveau over de warme Noordzee strijkt, valt de meeste neerslag in de vorm van regen.

Onzeker

Wat er daarna gebeurt, is nog erg onzeker. Het ECMWF-model schets een scenario dat door deze ontwikkelingen boven de Oceaan en de Britse eilanden de stroming bij ons zuidwestelijk wordt en dat vanaf vrijdag de temperaturen weer omhooggaan. Kijkend naar de pluim, zien we dat deze oplossing niet ondersteund wordt door de andere 50 berekeningen en dat bijvoorbeeld het GFS-model niet meegaat. Of het dus bij een winterse speldenprik blijft de komende dagen, of dat dit het begin is van een langere periode met koud winterweer is helaas ook op dit moment van schrijven nog niet te zeggen.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, weergegevens.nl

Datum: zaterdag 17 november 2018, 12:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groningen, Utrecht, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry