Megasterk hogedrukgebied zorgt voor nieuwe droge periode

12/11
2018
Na een wisselvalig weekend regent het ook vandaag nog op veel plaatsen in Nederland. Maar het is voorlopig wel de laatste keer. Een nieuw, megasterk hogedrukgebied bouwt zich de komende dagen op en trekt naar Scandinavië. Later deze week kan de luchtdruk boven het zuiden van Noorwegen tot 1045 hPa (millibar) stijgen. Het is een warmbloedig hogedrukgebied dat in de zomer zonder twijfel zeer warm zomerweer zou hebben gebracht. Maar het is herfst en daardoor lijkt het aan de grond de komende dagen van zacht juist geleidelijk kouder te worden.

Het weer in Nederland werd dit weekeinde bepaald door een groot lagedrukgebied op de Oceaan. Het bijbehorende front, dat wat koelere lucht in het westen en zeer zachte boven het Europese continent van elkaar scheidde, zwabberde dagenlang bij ons in de buurt. Zaterdag bracht het in de ochtend en in de loop van de middag opnieuw tijdelijk regen. Gisteren waren het buien die vooral in de ochtend passeerden en in het westen ook plaatselijk onweer brachten. In de middag was het oosten aan de beurt, met een volgend regengebied dat vanuit het zuiden passeerde.

Inmiddels ligt vrijwel heel Nederland opnieuw onder de regen. Het is een gebied dat in de loop van de dag maar heel langzaam naar het oosten wegtrekt. Eerst in het westen dus al geleidelijk droger, pas veel later in het oosten en zuidoosten. En de zon zien we vandaag niet meer.

Op de schop
Daarna gaat de weerkaart opnieuw op de schop. Boven Italië komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling dat eerst naar het zuiden van Duitsland trekt en vervolgens boven Centraal-Europa terechtkomt. Daar koppelt het aan, aan een ander hogedrukgebied dat ver weg boven Rusland ligt. Vervolgens schuift deze as van hogedruk verder noordwaarts. Een nieuwe bel met warmte, hoog in de atmosfeer, fungeert als brandstof en is er de oorzaak van dat het hogedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen tot boven 1045 hPa kan opbouwen. Dan mag je met een gerust hart van een sterk hogedrukgebied spreken, dat tot hoog in de atmosfeer behoorlijk doortimmerd is.

Warme bovenlucht
Opvallend is de bovenlucht. Op 1500 meter hoogte boven Nederland stijgt de temperatuur op vrijdag tot ongeveer 12 graden. In de zomer zou een dergelijke bovenlucht, in combinatie met de sterke zon, voldoende zijn voor temperaturen van rond of boven 30 graden. We hebben dat de afgelopen maanden maar wat vaak meegemaakt. Maar het is nu herfst. De dagen zijn veel korter, de nachten veel langer. We zijn in het seizoen van de stralingstekorten aangekomen. Dit betekent dat er in lange, heldere nachten meer straling naar de ruimte verdwijnt dan dat er overdag als zonnestraling voor terugkomt. Tijdens langere heldere perioden gaat de temperatuur dan ook langzaam omlaag.

Lange, droge periode
De komende dagen is dat niet anders. Morgen kunnen in het noordwestelijk gedeelte van het land nog een paar laatste buien vallen. In de rest van het land is het al overwegend droog en wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Er waait een matige, aan zee krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot tussen 11 en 14 graden. De komende nacht wordt het niet kouder dan 7 of 8 graden. Daarmee is het nog steeds behoorlijk zacht voor deze fase van november.

Vanaf woensdag is het dan gedaan met de neerslag. Er lijkt een langdurige periode met stabiel weer aan te breken die zomaar twee weken zou kunnen duren. Daarbij draait de wind geleidelijk naar het oosten. De combinatie van een warme bovenlucht en langzaam dalende temperaturen aan de grond is er eerst de oorzaak van dat plaatselijk mist of laaghangende bewolking ontstaat. Vooral later deze week kan dat gebeuren. Op de langere termijn wordt de vanuit Centraal-Europa aangevoerde lucht juist weer droger. En omdat ook de bovenlucht minder warm wordt, nemen de kansen op mist of laaghangende bewolking weer langzaam af. Het wordt dan geleidelijk kouder.

Tot en met aanstaande zaterdag komen de temperaturen overdag nog gemakkelijk in de dubbele cijfers uit. In de nachten kan het in het binnenland plaatselijk dichtbij het vriespunt komen, vooral in de tweede helft van de week. Volgende week komt het kwik overdag niet meer aan 10 graden toe en stijgt in de nachten de kans op lichte vorst. Zo is het jaargetijde waarin we ons nu bevinden er uiteindelijk zelf de oorzaak van dat we van een zacht weertype geleidelijk aan in een kouder weerbeeld uitkomen. Daar gaat een flinke tijd overheen. Maar met zo’n mega hogedrukgebied in onze buurt, mag het ook even duren. De natuur zorgt er zelf wel voor dat het dan toch gebeurt.

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 12 november 2018, 10:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Noorwegen, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry