Claudy Jongstra Kunstenaar van het jaar

09/11
2018
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - Op de tweede plaats eindigt Margot Homan, gevolgd door Theo Jansen en Bernard Heesen. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Daan Roosegaarde, Iris van Herpen, Erwin Olaf en Desiree Dolron. Deze acht kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook het Talent van het jaar 2019 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2019 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Jurre Blom (1992) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Eddy Roos.

Claudy Jongstra staat al sinds 2006 in de Galerie van hedendaagse kunstenaars. Opvallend genoeg kreeg ze in eerste instantie onvoldoende stemmen van het panel om weer genomineerd te worden. Maar daar was het publiek het niet mee eens en met behulp van een groot aantal voorkeurstemmen kwam ze met een wildcard in de halve finale terecht. In tweede instantie honoreerde het panel haar alsnog met een plek in de finale waaruit ze nu dus is gekozen tot Kunstenaar van het jaar 2019.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Claudy Jongstra:

Bijzonder hoe Claudy zulke prachtige creaties/kunst maakt met natuurlijke producten. Claudy heeft met een product van de natuur een geheel nieuw fenomeen weten te creƫren met grootse universele allure.

Een fantastisch visie op de toekomst. Maar ook doen, (geen woorden maar daden). Van ambacht tot kunst en het hele proces in eigen regie, natuurlijke materialen. Prachtig.

Ik vind het zo bijzonder wat zij doet. Van het telen van grondstoffen voor weefsels en kleuren en verwerken tot kunstwerken -) van A tot Z is zij bij haar creaties betrokken.

Een textielkunstenares met werk dat zich kenmerkt door een fabelachtige kleurschakering en dit gepaard gaande met intrigerende vormgeving.

Bijzonder hoe Claudy haar kunst gebruikt om de zo nodige verandering in de landbouw te bewerkstelligen.

De warme, inmens grote werken die Claudy maakt, met natuurlijke materialen spreken mij erg aan !

Haar holistische manier van werken, dichtbij en vanuit de natuur (bron). vanwaar haar creaties tot stand komen. eerlijk, puur authentiek werk.

Er zijn veel goede kunstenaars, maar Claudy gaat ook nog eens de wereld verbeteren.

Claudy brengt niet alleen haar materiaal, maar de hele maatschappij daaromheen in beweging.

Vanwege de kwaliteit van haar werk en vanwege haar inzet op de verbinding tussen kunst en milieu en maatschappij.

Een kunstenaar die de wereld met al haar uitdagingen op dit moment nodig heeft.

Hoe zij met haar werk, textielkunst wereldwijd op de kaart zet.

Heeft het afgelopen jaar zowel in Nederland als in het buitenland fantastische werk gemaakt. Bovendien blijft dankzij haar veel kennis over verven met natuurlijke materialen (kruiden/planten) bewaard.

Great work with a great material - wool - and how she transports beauty, meaning/significance and feelings through transforming this medium. Nevertheless - using sustainability in art is showing a flag for the future.

Her ecological sensitivities that don`t compromise her endless innovative spirit is something that is very inspiring.

Zij is betrokken van het begin tot het eindproduct. Zij ondersteunt sociale projecten. Maar bovenal is het fenomenaal, internationaal werk!!

Claudy toont de mensheid een waarde creatie die in ons huidige bestaan niet voor de hand ligt. Adem benemend!

She creates amazingly beautiful art and maintains an important sustainable philosophy behind it.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Eerder werden Theo Jansen (2018), Marc Mulders (2017), Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.

//Einde bericht

Bron: Kunstciollegas

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution BV www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 9 november 2018, 09:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry