Winteraanloop verloopt anders dan andere jaren

07/11
2018
Terwijl in Nederland gisteren voor de zoveelste keer dit jaar recordhoge temperaturen werden aangetekend – in Zeeuws-Vlaanderen werd met 20,4 graden uiteindelijk de hoogste temperatuur van de dag weggeschreven – is op het noordelijk halfrond de verbouwing van de drukverdeling bezig die uiteindelijk de winter moet gaan vormgeven.

Veel nieuws is daar voor ons voorlopig nog niet uitgekomen. Waren het in de zomer hogedrukgebieden, afkomstig uit de omgeving van de Azoren, die het weer bij ons bijna steeds beheersten, nu zijn die ingeruild voor hogedrukgebieden boven het Europese continent. Maar het effect is hetzelfde. Nog steeds is het bij ons vaak droog en warm. Lagedrukgebieden, vooral op de Oceaan actief, komen af en toe wel in onze buurt, maar zijn niet in staat een vuist te maken.

Het zit vast
Feitelijk zit het allemaal nog steeds vast en dat heeft zo zijn weerslag op het weer, op diverse plaatsen op het noordelijk halfrond. Dichtbij huis valt het Middellandse Zeegebied op. Spanje en Portugal waren daar de eerste gebieden die met sterk wisselvallig en relatief koel weer te maken kregen. In delen van Spanje (zoals in het zuiden van Andalusië) is de voorbije oktobermaand tot één van de natste ooit uitgegroeid. Het leverde op veel plaatsen overstromingen op waarbij diverse mensen verdronken, zoals op Mallorca en ook in het zuiden van Spanje.

Noodweer in Italië
De afgelopen week was het vooral Italië dat door noodweer werd getroffen. Overstromingen, onweer en hagel richtten er hier en daar een grote ravage aan. Vooral Veneto (het gebied rond Venetië) kreeg ervan langs en ook in de Dolomieten was het goed raak. Geschat wordt dat er zo’n veertien miljoen bomen zijn omgewaaid, rivieren traden buiten hun oevers en er waren ook diverse slachtoffers te betreuren, soms hulpverleners die anderen probeerden te helpen.

Orkanen
Gebeurtenissen die ook in het oog sprongen waren de orkaan Leslie die in het noorden van Portugal aan land ging en de Medicane, die vooral in de buurt van Griekenland actief was. Wat breder gezien was het Atlantische orkaanseizoen hoe dan ook redelijk actief met een paar orkanen die tot de vierde of de vijfde categorie uitgroeiden en soms ook aan land gingen, zoals in de VS.

Andere winteraanloop
Opvallend is dat de aanloop naar de winter, op de diverse plaatsen waar je het verloop van de veranderingen in de herfst goed kunt volgen, duidelijk anders dan voorgaande jaren is verlopen. Was het de afgelopen jaren steeds Siberië dat in het oog sprong, door het snelle opbouwen van een sneeuwdek daar, dit jaar gebeurde er in de herfst lange tijd niet veel. Het was er vrijwel steeds veel warmer dan normaal en aan neerslag kwam er weinig omlaag. Van de opbouw van een sneeuwdek van betekenis was lange tijd dn ook geen sprake. Pas in de tweede helft van oktober kwam de gang er goed in, maar als je kijkt naar wat er nu aan sneeuw ligt, is dat minder dan in voorgaande jaren. En in grote delen van Siberië is het nog steeds veel te warm voor de tijd van het jaar.

Canada koud
De koude keerzijde van de medaille lag deze keer in Canada. Daar is het al lange tijd (veel) kouder dan normaal en bouwde zich wel snel een sneeuwdek op. Als je op het kaartje boven dit verhaal kijkt waarop voor heel de wereld de temperatuurafwijkingen van de voor deze tijd van het jaar geldende normaal staan aangegeven, dan zie je het koude gebied in Canada nog steeds terug. Het strekt zich via de Oceaan uit tot over Portugal en Spanje. In de koude lucht boven de Oceaan ontstaan steeds de lagedrukgebieden, die hun invloed af en toe naar onze omgeving uitbreiden.

Groeiende ijskap Groenland?
Ook in Groenland liggen de temperaturen nu deels (licht) beneden de normaal (vooral in het westen). Daar waar het bij ons in de zomer recordwarm was, gedroegen de temperaturen op de Groenlandse ijskap zich een stuk normaler. Net als een jaar eerder was de afsmelt van het ijs er dan ook duidelijk minder dan we van de laatste 10 jaar gewend waren. Tegelijkertijd viel er in het zuidoosten en oosten (door aanhoudende oostelijke winden die vochtige lucht tegen de ijskap opstuwden) een record hoeveelheid verse sneeuw. Aan de totaalbalans van het afgelopen smeltseizoen wordt de komende maanden nog gerekend, maar de kans bestaat dat het net als een jaar eerder op een klein netto overschot uitdraait. En dat zou een bijzonder resultaat zijn.

Poolgebied
Kijken we ten slotte naar het poolgebied, dan zien we daar dat, hoewel de zomer er veel warmer dan normaal was, het (dunne) zeeijs de zomermaanden relatief goed heeft doorstaan. Het laagterecord van 2012 kwam geen moment in zicht. Pas toen het smeltseizoen ten einde was, bleef het lange tijd zo warm dat het weer dichtvriezen van de Poolzee (vooral in de eerste helft van oktober) erg traag verliep. Toen kwam de ijsbedekking wel onder die van het jaar 2012 te liggen. De laatste twee weken van oktober is een versnelling ingezet en inmiddels ligt de ijsbedekking weer boven die van 2012. Toch blijven de temperaturen in het poolgebied steeds aan de hoge kant.

Wat betekent dit voor ons?
Wat dit alles voor het weer in onze omgeving betekent, is nog moeilijk te zeggen. Het lijkt erop dat aan de geblokkeerde drukverdeling van dit moment voorlopig nog geen einde komt. Een lagedrukgebied boven de Oceaan mag zijn invloed in het weekend dan even tot over onze omgeving uitbreiden (met een grotere kans op regen als gevolg), na het weekend balt het hogedrukgebied in het oosten zijn vuist en komt aan het wisselvallige weer alweer een einde. Er is blijkbaar meer nodig voor een echte weersverandering, zo die er de komende tijd ook daadwerkelijk komt.

Bron: MeteoGroup.

Datum: woensdag 7 november 2018, 11:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Griekenland, Groenland, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry