Kun je bij de rechter afdwingen dat Twitter iemands account opheft?

06/11
2018
Een federatie van 144 moskeeën in Nederland eist dat Twitter het account van Geert Wilders verbiedt. Zijn uitspraken zouden in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van het platform. Dat meldde RTL maandag. De organisatie overweegt de gang naar de rechter als het medium niet zelf ingrijpt. In het AD lees ik iets meer over de beweegredenen, dat sprake zou zijn van systematisch de wet overtreden met extreme uitingen.

Allereerst is er het probleem dat Twitter in haar voorwaarden Amerikaans recht van toepassing verklaart, ook als je als klant uit Europa komt. Een rechtszaak bij de Nederlandse rechter moet daar dus allereerst doorheen breken. Dat is een tikje ingewikkeld; hoofdregel bij een internationale overeenkomst is dat de gemaakte afspraak voor de wet gaat. Bij consumentenrecht kun je daar van afwijken, maar dit lijkt me geen consumentenzaak. Dat is dus hobbel nummer één.

Ten tweede zit je met de uitdaging dat de TOS van Twitter gewoon algemene voorwaarden zijn bij de dienstenovereenkomst die je met ze hebt gesloten. Als derde partij deze voorwaarden inroepen is eigenlijk niet mogelijk, vanwege het simpele feit dat je geen partij bent bij die overeenkomst. (Er zijn wel zogeheten derdenbedingen maar die moeten apart zijn afgesproken, en ik zie dat niet bij Twitter.) Daarbij komt dat de voorwaarden weinig hard en specifiek zijn, zodat het moeilijk is te onderbouwen wat nu concreet de precieze overtreding is.

En als derde zit je met het probleem dat je als spreker in het politiek debat héél veel mag zeggen, ook dingen die ver op het randje zitten of daar soms overheen gaan. Dat is een onvermijdelijk deel van een vrij politiek debat. Natuurlijk kun je ook als politicus tot de orde worden geroepen als je echt strafbare zaken zegt, maar dat staat helemaal los van de gebruiksvoorwaarden en hoe Twitter die moet interpreteren. Je komt dan waarschijnlijk eerder uit bij de conclusie dat bepaalde Tweets tegen de regels zijn en dat Twitter die moet verwijderen.

Een paar stevige hobbels om te nemen dus. Ik zit zelf nog te twijfelen of het goed zou zijn als je als buitenstaander de TOS van een dienst kunt inroepen tegen een andere gebruiker. Het creëert wel een groter gevoel van eerlijkheid: iedereen krijgt dezelfde regels, dus waarom mag de handhaving dan zo willekeurig zijn? Als ik duidelijk last heb van een overtreding, moet ik dan niet kunnen verlangen dat men ingrijpt? Is dat niet óók deel van de voorwaarden van zo’n dienst?

Arnoud

Het bericht Kun je bij de rechter afdwingen dat Twitter iemands account opheft? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 6 november 2018, 08:09
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry