Nazomers in november

06/11
Bijna nazomers weer in november, het lijkt de laatste jaren steeds vaker voor te komen. Met temperaturen die vanmiddag plaatselijk op 19 graden uitkomen, zullen heel wat dagrecords (allemaal stammend uit 2015) sneuvelen. Het maandrecord, 22.0 graden gemeten op 1 november 2014 in het Limburgse Ell, lijkt buiten bereik te blijven.

Als je naar de recordlijstjes voor de novembermaand kijkt, dan stammen de meeste hoogstandjes van nog maar kortgeleden. Toch zal het ook vanmiddag voor de meesten van ons een bijzondere gewaarwording zijn om op dagen, zo kort als nu, zonder jas naar buiten te kunnen lopen.

Warme lucht
Om in deze tijd van het jaar met zijn korte dagen hoge temperaturen te krijgen, is de aanvoer van warme lucht, afkomstig vanuit het diepe zuiden van Europa nodig. Meestal lukt het alleen met een groot lagedrukgebied op de Oceaan en een stevig hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Als beide systemen maar ver genoeg naar het zuiden uitsteken, zorgt een zuidelijke wind er bij ons voor dat warme lucht vanuit dat diepe zuiden wordt aangevoerd. Doet de zon dan ook een flinke duit in het zakje, dan kunnen we in de middag in T-shirt naar buiten. En hiermee is het verhaal van vandaag al helemaal verteld. Want nu zien we precies zo’n zelfde situatie.

Waarom die zuidelijke wind?
Zuidelijke wind is van alle jaargetijden, maar komt in de herfst relatief vaak voor. Terwijl lagedrukgebieden zich boven de nog relatief warme zeeën goed thuis voelen, vaak ten westen van onze omgeving, liggen hogedrukgebied juist boven het Europese continent helemaal op hun plek. Dat komt dan weer doordat de zuidelijke wind, die aan de oostflank van de Oceanische lagedrukgebieden waait, hoog in de atmosfeer warme lucht aanvoert. En warme lucht hoog in de atmosfeer is een ideale basis voor het ontstaan van hogedrukgebieden. Komt zo’n hogedrukgebied boven Centraal-Europa terecht, dan zitten we in Nederland gebeiteld. Het is een situatie die we vaak in oktober tegenkomen, maar dus ook steeds vaker in november. En het bijzondere is dan dat die situaties met zuidelijke wind in november de laatste jaren ook veel warmer zijn geworden.

Middellandse Zeegbied net zo warm
Dat het opmerkelijk is, mag blijken uit het feit dat het wisselvallige Middellandse Zeegebied van dit moment niet eens zo heel veel warmer is dan bij ons in Nederland. Ook daar komen de temperaturen op de meeste plaatsen niet hoger uit dan waarden tussen 15 en 20 graden. Was het wat het weer betreft de laatste dagen bar en boos in Italië, daar lijkt het nu even wat op te knappen. Tegelijkertijd houdt de wisselvalligheid in Spanje en in Portugal nog een paar dagen langer aan.

Geblokkeerd
Met zo’n hogedrukgebied boven het Europese continent en lagedrukgebieden op de Oceaan kun je voor ons deel van de wereld nog steeds van een geblokkeerde luchtdrukverdeling spreken. Eigenlijk is dat vanaf april al vrijwel voortdurend het geval. Het lukt nog altijd maar niet om hierin een grote doorbraak te forceren. Lagedrukgebieden proberen het wel, ook nu weer rond het komende weekend, maar weten het Eurohoog uiteindelijk toch niet aan het wankelen te brengen. Een einde aan het regime met zuidelijke winden is voorlopig dan ook niet in zicht. En daarmee kan warme lucht vanuit het zuiden onze omgeving ook de komende tijd toch steeds opnieuw bereiken.

Ook morgen…
Na het warme weer van vandaag is het ook morgen nog zeer zacht. De dag begint opnieuw met een afwisseling van wolken en zon, maar omdat vanuit het zuidwesten een storing dichterbij komt, neemt in Zeeland later de bewolking toe. Daar kan aan het einde van de middag zelfs een beetje regen vallen, andere plaatsen volgen in de nacht naar donderdag. Met temperaturen tussen 14 en 17 graden is het morgen wat minder warm dan vandaag, maar nog steeds superzacht.

Weekend nieuwe poging
Donderdag en vrijdag lijken twee vrijwel droge dagen te worden met een afwisseling van wolken en zon en temperaturen tussen 11 en 14 graden. In het weekend probeert een volgend lagedrukgebied het. De kans op regen lijkt dan wat groter, maar een stevige zuidelijke wind voert opnieuw zachte lucht aan waarin de temperaturen zondag weer tot boven 15 graden kunnen stijgen. En zo blijft het voorlopig een komen en gaan van zachte en zeer zachte periodes met in het algemeen nog steeds relatief weinig regen, door de invloed van het hogedrukgebied boven Centraal-Europa.

Op de schop?
Echte veranderingen komen er pas als de luchtdrukverdeling eens een keer echt op de schop gaat. Maar daarvoor is meer nodig dan datgene wat de weerkaarten ons nu laten zien.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 6 november 2018, 09:36
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Portugal, Spanje, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry