Demonstratieaanval toont eensgezinde verdediging (video)

31/10
2018
Op een strand bij het Noorse Trondheim voerden Britse, Finse, Franse en Nederlandse eenheden gisteren een grootscheepse amfibische aanval uit. Middelpunt van de operatie waren 4 schepen waarvan 3 Nederlands. De zogenoemde DV-Day maakte duidelijk hoe NAVO-eenheden en hun partners tijdens Trident Juncture werken aan eensgezind en krachtig internationaal optreden.

Commandeur Huub Hulsker leidde de actie vanaf amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt. Samen met Zr.Ms. Karel Doorman faciliteerde de Johan de Witt het amfibische deel. Niet alleen hadden ze een bataljon mariniers met landingsvaartuigen aan boord, maar ook een Cougar-transporthelikopter. Luchtverdedigings- en commandofregat De Ruyter gaf vuursteun. De Franse helikoptercarrier FS Dixmude, vervoerde 3 ondersteunende helikopters.

Fastropen

De Cougar van 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht zette een raiding section van het Korps Mariniers aan land. Dit gebeurde fastropend, door langs een touw naar beneden te glijden.

Ondertussen bewaakten helikopters en straaljagers van verschillende landen het luchtruim en ondersteunden de grondtroepen. De Nederlandse KDC-10 voorzag 2 Turkse F16’s van brandstof. De weerscondities met lage temperaturen en harde wind vormden een mooie trainingsuitdaging voor de vliegers en vaartuigen.

Download deze video

MP4-video

Video | 31-10-2018 | 1:23 | mp4 | 16.1 MB MB

Belangrijke voorbereiding

Geïntegreerd optreden door verschillende buitenlandse schepen is 1 van de oefendoelen. Hiervoor wordt de communicatie tussen de schepen tot stand gebracht en procedures opgelijnd. Trident Juncture is de 1e grote oefening voor de gereedstelling van de Amphibious Task Group van de NATO Response Force die Nederland in 2020 levert. De Nederlandse commandeur Hulsker geeft dan leiding aan een internationaal vlootverband van 15 schepen.

Pansterinfanteristen schieten te hulp

150 kilometer boven Oslo, bij Rena, oefenden afgelopen week de militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon van 43 Gemechaniseerde Brigade. Zij zijn neergestreken met ondersteunende eenheden en zo`n 80 pantservoertuigen, waaronder CV90`s, Boxers, bergingstanks en Fennek-verkenningsvoertuigen. Noorse collega’s leerden de chauffeurs hoe te rijden in het heuvelachtige en ruige Noorse landschap. De infanteristen kregen een 3-daagse koudweertraining voor hun kiezen, met wakduiken, navigeren in de sneeuw en het opzetten van een winterbivak.

Het grote gevecht van Trident Juncture is nu begonnen. In het scenario wordt NAVO-lidstaat Noorwegen aangevallen. Hierop volgt de eensgezinde verdediging. De Fransen en de Noren vertragen de vijand. Daarna zetten de Nederlanders na 3 dagen reizen samen met onder meer de Duisters de tegenaanval in. Dit doen ze onder leiding van het hoofdkwartier van 1st German Netherlands Corps (1GNC) en met steun van een Amerikaanse helikopterbrigade.

Datum: woensdag 31 oktober 2018, 16:03
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry