Sneeuw relatief dichtbij

30/10
2018
Onder invloed van een actief lagedrukgebied dat vandaag (dinsdag) over het land trok, was het een ultieme herfstdag, met veel regen, later ook veel wind en erg lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Net ten zuiden van Nederland was het nog net iets kouder en kwam het zelfs tot sneeuw. In delen van België en vooral Frankrijk werd het wit en kwam het soms tot winterse ongemakken.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag begon het in delen van Frankrijk al te sneeuwen. Lokaal viel daar meer dan 20 centimeter en stond het verkeer urenlang vast in de kou. Dinsdag overdag trok die koude lucht noordwaarts en kwam het ook in het zuidoosten van België tot sneeuwval. In de regio Charleroi werd het ook wit, al was de sneeuwlaag daar een stuk minder dik dan in Frankrijk.

Veel regen
Ook in eigen land, in Zeeland, viel een vlok natte sneeuw, maar verder kwam de neerslag bij ons vooral in de vorm van regen omlaag en er viel veel. Dinsdagochtend stond de teller op veel plaatsen in het zuiden en westen van het land al op ongeveer 10 millimeter en in Zeeland zat er lokaal al meer dan 17 millimeter in de regenmeter. Gedurende de ochtend regende het vooral daar ook nog stevig door, met rond het middaguur een uiteindelijke neerslagsom van 15 tot 23 millimeter en ook de rest van de dag blijft van tijd tot tijd regen vallen. Vooral Zeeland blijft onder het regengebied hangen, met daar over het hele etmaal genomen de waarschijnlijk hoogste neerslaghoeveelheden. Naar verwachting kan daar tot 40 millimeter vallen.

Niet overal evenveel
In het noorden en deels oosten van het land viel minder, met daar tot de middag veelal 5 tot 15 millimeter, alleen in het uiterste noordoosten slechts 3 millimeter. Uiteindelijk zullen de regenmeters ook daar nog verder gevuld gaan worden, want het regengebied dat vanochtend westwaarts trok, komt later op dinsdagmiddag en -avond weer terug en laat dan opnieuw een flinke plens regen los.

Stormachtige wind
Tegelijkertijd trekt met het noordwaarts wegtrekken van het lagedrukgebied ook de wind flink aan. Het windveld beweegt met het lagedrukgebied ook noordwaarts en langs de gehele kust is er vanaf de late middag en gedurende de avond een windkracht 8 mogelijk, ofwel stormachtig. De wind wordt dan ook behoorlijk vlagerig, met aan de kust windstoten tot 90 kilometer per uur. In het binnenland waait het dan ook stevig, met daar soms windstoten tot 65 kilometer per uur.

Koude nacht
In de nacht naar woensdag trekken het lagedrukgebied en het bijbehorende front en windveld via het noorden het land uit. Vanuit het zuiden klaart het op en de wind neemt af. Het koelt dan alsnog snel af naar 3 tot 5 graden in het binnenland en tot rond 7 graden aan de kust.

Stijgende lijn
De woensdag begint vervolgens ook nog fris, maar wel met meteen veel zonneschijn. In de loop van de dag trekken vanuit het zuiden wolkenvelden het land in en tegen het einde van de middag valt in Zeeland en Zuid-Holland soms een drup regen. In het grootste deel van het land is het echter droog, met ook weer hogere middagtemperaturen. Een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind voert zachtere lucht aan, waarna de temperatuur weer in de dubbele cijfers uitkomt. Het wordt maximaal 10 graden langs de noordkust tot 12 graden in de zuidelijke provincies. Donderdag wordt het nog wat warmer, met dan op de warmste plekken alweer 15 graden. In de nacht naar vrijdag arriveert echter weer een koufront, gepaard met een paar buien, waarna de vrijdag weer iets minder warm verloopt, met maximaal 10 tot 12 graden. De echte kou blijft voorlopig echter buiten onze landsgrenzen…

Datum: dinsdag 30 oktober 2018, 15:03
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry