Defensie verkent Reaper-samenwerking met Italië

29/10
2018
Staatssecretaris Barbara Visser bezocht vandaag de Italiaanse Vliegbasis Amendola. Dit is de thuisbasis van verschillende onbemande luchtvaartuigen, waaronder de MQ-9 Reaper. Dankzij de extra investeringen heeft Nederland ditzelfde toestel recent ook aangeschaft. Het bespreken van samenwerkingsmogelijkheden stond dan ook bovenaan de agenda.

Visser: “We hebben gesproken over mogelijkheden op het gebied van certificering en luchtruimintegratie maar ook over hun trainingen en opleidingen. Hun grote operationele ervaring met deze toestellen maakt Italië bij uitstek tot een interessante gesprekspartner. Denk daarbij aan het uitwisselen van ervaringen, zowel best practices als geleerde lessen.”

Italië opereert al sinds 2005, als 1 van de eerste Europese landen, met dergelijke grote onbemande toestellen. Die inzet varieert van Afghanistan en Irak tot Djibouti en Kosovo, maar ook boven de Middellandse Zee vanwege de vluchtelingencrisis.

Italiaans luchtruim

Visser: “De Italianen hebben eerder aangegeven de mogelijkheid te willen onderzoeken van (trainings)vluchten van onze Reapers in hun luchtruim. Aangezien wij streven naar internationale samenwerking, hebben dergelijke opties nadrukkelijk onze interesse.”

De staatssecretaris werd onder meer vergezeld door Directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard. Zijn mensen houden zich bezig met de aankoop van de 4 Reapers waar Nederland naar verwachting in 2020 over moet beschikken. Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit commodore Jan-Paul Apon was ook mee. Aangezien het Italiaanse perspectief op certificering en luchtruimintegratie op de agenda stond. Hun ervaring op deze gebieden kan van groot nut zijn voor Nederland. Hoe gaat Italië bijvoorbeeld om met het vliegen over aaneengesloten bebouwing?

F-35 boven Amerikaans oefenterrein.

Ook luitenant-kolonel Boudewijn Roddenhof was onderdeel van het gezelschap. Hij is commandant van het recent gereactiveerde 306 Squadron. Dit is de eenheid waar de Reapers bij worden ingedeeld. Het voormalige fotoverkenningssquadron beschikt ook over beeldanalisten. Zij analyseren al enige tijd beelden van Italiaanse MQ-9’s. Inmiddels zit die analysecapaciteit op Vliegbasis Leeuwarden. Hun inlichtingenproducten worden gebruikt voor anti-ISIS-operatie Inherent Resolve. Zo doen ze ervaring op ter voorbereiding op de komst van de eigen Reapers.

De MQ-9 Reaper kan opereren tot op 13 kilometer hoogte voor een onafgebroken vluchtduur van 24 uur. Het toestel heeft hoogwaardige sensoren, zoals een krachtige elektro-optische- en infraroodcamera en een zogenoemde Synthetic Aperture Radar. Hiermee zijn (3D)-opnames met hoge resolutie te maken.

F-35

Naast onbemande luctvaartuigen huisvest Amendola ook een squadron F-35`s. Tijdens de rondleiding over de basis werd de staatssecretaris bijgepraat over de ervaringen van de Italianen met dit 5e generatie jachtvliegtuig.

Datum: maandag 29 oktober 2018, 17:15
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Djibouti, Friesland, Irak, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry