Nederland en Noorwegen zetten kennissamenwerking voort

26/10
2018
De samenwerking tussen Nederland en Noorwegen bij wetenschappelijk onderzoek naar CBRN-bescherming en minisatellieten is goed bevallen. Daarom zetten de ministeries de samenwerking vanaf vandaag voor onbepaalde tijd voort. De samenwerking is mogelijk dankzij de Strategic Mutual Assistance in Research & Technology (SMART)-overeenkomst. Minister Hennis-Plasschaert en haar Noorse collega Eriksen Søreide ondertekenden die in 2015.

Ondertekening van de projectovereenkomst tussen Nederland en Noorwegen in 2017. De landen besloten wetenschappelijk onderzoek verrichten op het gebied van ruimtevaart (Foto juli 2017)..

De afgelopen tijd zijn in het Steering Committee afspraken gemaakt over gezamenlijk onderzoek. Kennisinstituten uit beide landen, NLR en TNO-Defensie & Veiligheid, het Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) en defensieonderdelen werkten aan 7 CBRN-onderzoeksprojecten en een voor militaire satellieten. Verder haalden TNO en FFI met succes door de EU en EDA gefinancierde opdrachten binnen.

De Noorse minister Ine Eriksen Søreide tekent het memorandum of understanding met minister Jeanine Hennis-Plasschaert (foto oktober 2015).

Minisatellieten

Omdat de samenwerking goed verliep, zijn Nederland en Noorwegen al in juli 2017 gestart met de 2e fase van het onderzoek naar het ontwerpen, bouwen en lanceren van minisatellieten. Daaraan deden naast TNO-D&V ook het NLR en het Ruimtevaartbureau van CLSK mee.

Voor CBRN-bescherming zijn 14 nieuwe projecten voorgesteld. Deze gaan over aspecten van de bescherming tegen chemische en biologische dreiging.

Datum: vrijdag 26 oktober 2018, 13:15
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry