Waarschuwingen in Spanje: sneeuw op komst

26/10
2018
Niet alleen wij in Nederland krijgen met een ander weertype te maken, ook in de landen om ons heen wordt het gevoelig kouder. De oorzaak? Koude lucht die vanaf de pool zuidwaarts stroomt en de komende dagen vrijwel heel West-Europa gaat bedekken. Dit leidt niet alleen tot afkoeling van betekenis, maar her en der ook tot neerslag van flinke omvang. Gisteren schreven we al over de sneeuwdump in de Alpen, nu gaan we kijken wat er in Spanje voor weer op stapel staat.

In ieder geval zijn er in Spanje allerlei waarschuwingen van kracht. De naderende temperatuursdaling wordt breed uitgemeten in de media en iedereen wordt op de hoogte gesteld van de naderende regen en sneeuw. Zeker na de weergebeurtenissen van de afgelopen twee weken staat men op scherp om goed te monitoren of zaken niet uit de hand gaan lopen. Zo was er het noodweer op Mallorca en daarna volgden felle buien en overstromingen in het noordoosten en in het zuiden.

Gevoelige temperatuursdaling
Zoals gezegd is het de instroom van koude lucht die kilte en neerslag brengt. Zo wordt het deze vrijdag nog 18 tot 22 graden op vele plekken, en aan de oostkust wat hoger, maar twintigers worden vervolgens een aantal dagen niet meer gehaald. Voor maandagmiddag en dinsdag is het in het overgrote deel van Spanje overdag maximaal 10 tot 14 graden. De neerslag behorende bij de koude lucht begint vandaag, in de regio’s aan de Golf van Biskaje. Daarna volgen er vele buien die een aanzienlijk deel van Spanje aan doen met het accent op de hele oostelijke helft. Dat zijn regenbuien en op enige hoogte sneeuwbuien. Zo valt er zaterdag in Noordwest-Spanje vanaf ongeveer 900 meter hoogte sneeuw en in de Pyreneeën vanaf ongeveer 1100 meter.

Zondag is het vooral de noordelijke helft waar regen en sneeuw blijft vallen, terwijl een lagedrukgebied zich ontwikkelt nabij de Balearen. Het is dát lagedrukgebied dat heel veel regen- en onweersbuien in Italië brengt en ook de vele regen en sneeuw in de zuidelijke Alpen. De binnenstromende lucht is nog wat kouder, vandaar dat de sneeuwvalgrens 100 tot 300 meter omlaag gaat.

Sneeuwhoeveelheden
Diverse modellen maken berekeningen voor wat betreft de hoeveelheden regen en sneeuw die verwacht worden. De neerslag valt in buien, dus het is maar een indicatie. Tot en met donderdag 1 november wordt er zo’n 20 tot 40 millimeter verwacht op de meeste plaatsen. Uitschieters liggen daar waar de zee nabij is én er bergen zijn. Die combinatie zorgt niet alleen voor extra vocht en activering van buien door het warme zeewater, het leidt er tevens toe dat buien tegen de bergen met extra stuwing en dus extra intensivering te maken krijgen. Daardoor wordt er aan de noordkust op een aantal plekken meer dan 100 millimeter verwacht. Ook aan de zuidkust kan het aantal millimeters stevig oplopen, tot zo’n 80 millimeter. Daarbij steeds in het achterhoofd houdend dat het gaat om een indicatie. Er zijn plekken die door toeval en ligging ten opzichte van buienlijnen, beduidend meer regen kunnen ontvangen.

En dan de sneeuw. Met het accent op het noorden van Spanje zijn het bovenal de Pyreneeën die een flinke witte laag krijgen. Daar gaan veel delen naar een halve meter of wat meer. Verder is er het Cantabrisch scheidingsgebergte dat aan de zuidzijde van de regio’s aan de noordkust ligt. Ook daar komt al snel een laagje van 10 tot 20 centimeter tot stand. Maar ook meer naar Centraal -Spanje, in het Castilliaans scheidingsgebergte kan er nog steeds 10 tot bijna 30 centimeter vallen. Dit gebergte is dan ook best hoog, met toppen tot iets boven de 2500 meter. Tot slot de bergen die helemaal in het zuiden liggen en waar vandaan je bij goed zicht tot in Marokko kunt kijken (toppen tot bijna 3500 meter). Daar wordt ruim 10 centimeter verwacht. Maar ook daar geldt; het kan ook wat meer of wat minder zijn.

Voorlopig aanhoudend kil
In de hogere skigebieden zal deze eerste serieuze sneeuw van het seizoen wel blijven liggen. In de lager gelegen delen zal dit smelten. Al blijft Spanje de hele komende week ook tamelijk koud. De sneeuwvalgrens blijft meestentijds rond 1000 meter liggen. En er blijft geregeld (veel) neerslag passeren.

Bronnen: MeteoGroup, webcambeeld Pyreneeen, webcambeeld Sierra Nevada.

Datum: vrijdag 26 oktober 2018, 15:03
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Marokko, Noord-Holland, Noordelijke, Sierra, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry