Eerste sneeuwdump zuidelijke Alpen

25/10
2018
Het wordt de komende dagen niet alleen bij ons een stuk kouder, ook in de Alpenlanden zakt het kwik flink. Tegelijkertijd ligt er daar een actief lagedrukgebied in de buurt en dat resulteert in veel neerslag, wat in die koudere lucht als sneeuw omlaag komt. Tot en met woensdag wordt er in de zuidelijke Alpen op enkele plaatsen anderhalve meter sneeuw verwacht. De eerste sneeuwdump.

Hoger in de atmosfeer zakt een uitloper van een lagedrukgebied nabij de Noordpool de komende dagen geleidelijk naar het zuiden uit en komt vanaf dit weekend dan een paar dagen boven onze omgeving te liggen. Ook aan de grond draait de wind naar het koudere noorden en dat gaan we merken aan de temperatuur. Zaterdag wordt het in ons land nog 10 a 11 graden en zondag wordt het op een enkele plek in Zeeland na, niet eens meer 10 graden. Maandag is voorlopig de koudste dag, met dan overdag slechts een graad of 7. Ook de nachten worden kouder, met in het binnenland op veel plaatsen een graad of 3 en op grote schaal vorst aan de grond. Op een beschutte plek kan het ook op de normale waarnemingshoogte mogelijk nog wel iets kouder worden.

Ardennen natte sneeuw
Het is daarbij wisselvallig herfstweer, met naast ook wel weer wat zonneschijn een paar buien. Bij ons zullen dat vooral regenbuien zijn en een enkele hagelbui, maar in de hogere delen van de Ardennen is het nog iets kouder en kan zelfs wat natte sneeuw vallen.

Trog zakt verder zuidwaarts uit
Gedurende het weekend zakt die eerder genoemde uitloper van het lagedrukgebied, een trog, verder naar het zuiden uit, waarna er boven het Iberisch schiereiland en later Frankrijk een opzichzelfstaand lagedrukgebied in ontstaat. Deze gaat gepaard met veel neerslag en in de hogere berggebieden ook sneeuwval, waaronder de Pyrenee├źn en het Centraal Massief.

Anderhalve meter sneeuw
Aan de grond ontstaan meerdere lagedrukkernen en eentje daarvan trekt richting de Alpen. De wind voert daar omheen vanaf dat moment vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aan en dit botst tegen de zuidelijke Alpen aan. Er gaat vooral in de Italiaanse, Zwitserse en deels Franse Alpen dan ook veel neerslag vallen. In de dalen wordt 10 tot 20 centimeter verwacht en op sommige toppen een sneeuwlaag tot anderhalve meter hoog. Er worden daar dan ook al volop sneeuwpalen geplaatst en er wordt aangeraden om met winterbanden te gaan rijden.

Datum: donderdag 25 oktober 2018, 19:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry