Reactie uitzending Nieuwsuur chroom-6

21/10
2018
Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zond vanavond een item uit over werken met Chroom-6 bij Defensie. Namens Defensie was plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Mario Verbeek te gast in de studio. Centraal stond de vraag waarom bij Defensie nog steeds met chroom-6 wordt gewerkt en of dit nu veilig wordt gedaan.

Chroom-6 is een metaal met een specifieke eigenschap: verwerkt in verf voorkomt het dat materialen gaan corroderen. Maar het is schadelijk voor de gezondheid. Daarom vervangt Defensie chroom-6 waar dat kan. De stof helemaal uitbannen is nog niet mogelijk. Chroom-6 houdende verf zit op veel bestaand materieel en het gebruik ervan in de luchtvaart is zelfs verplicht.

‘‘Als het aan mij lag zouden we direct stoppen met chroom-6. Maar feit blijft dat het nu nog op sommige van onze toestellen zit. Dit doen we om veilig te vliegen en om te voldoen aan regelgeving. Net zoals we veilig moeten werken met chroom-6, moeten we ook veilig kunnen vliegen’’, aldus Verbeek.

Vervanging

Alleen bij het Commando Luchtstrijdkrachten wordt er nog chroom-6 zelf aangebracht op de toestellen. Defensie wil chroom-6 uitbannen. Bij de PC-7, NH-90 en onbemande luchtvaartsystemen wordt aan de buitenzijde al een chromaatvrij verfschema toegepast.

Ook voor andere toestellen zijn er initiatieven om chroom-6 helemaal te vervangen. Verbeek: “Dat zijn lange trajecten vanwege verplichte certificering. Want als je chroom-6 vervangt voor een alternatief moet je laten zien dat het net zo veilig is om mee te vliegen. Dat duurt jaren omdat je ook afhankelijk bent van de zowel de fabrikant en van een certificeringsproces wat doorlopen moet worden van onze Militaire Luchtvaartautoriteit om de veiligheid en luchtwaardigheid te garanderen.’’

In het item werd ook gesteld dat de Belgische Luchtmacht helemaal chroomvrij werkt. ‘’ Ook zij moeten aan luchtvaarteisen en eisen van de fabrikant moeten voldoen om veilig te vliegen. Wij werken met hun samen en delen kennis.’’ , aldus Verbeek.

Veilig werken

Voorop staat dat defensiepersoneel veilig moet werken met chroom-6. Dit jaar is de Tweede Kamer geïnformeerd over een rapport van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG), 1 van de rapporten waar Nieuwsuur het item op heeft gebaseerd. Uit het rapport blijkt dat de grenswaardes nauwelijks worden overschreden. Waar dit incidenteel gebeurt, zorgen persoonlijke beschermingsmiddelen ervoor dat er veilig wordt gewerkt.

Naast het vervangen van chroom-6 voor alternatieven treft Defensie 3 typen maatregelen om veilig te kunnen werken:

§ Technische maatregelen: een de aanschaf van modern, stofvrij gereedschap en spuitcabines.

§ Organisatorische maatregelen: aandacht aan chroom-6 in opleidingen en om de aanwezigheid van chroom-6 te kunnen controleren is er een speciale detectiepen.

§ Persoonlijke beschermingsmiddelen: Defensie verstrekt persoonlijke beschermingsmiddelen en zorgt voor juist gebruik ervan. Er is een onderhoudscontract afgesloten om ervoor te zorgen dat de beschermingsmiddelen aan de geldende eisen blijven voldoen.

Het uitvoeren van de technische maatregelen vergt meer tijd dan verwacht en gehoopt. Defensie neemt hier geen genoegen en versnelt waar mogelijk de aanschaf en installatie van nieuwe spuitcabines om zodoende te voldoen aan de zogeheten Arbeidshygiëne strategie.

Bekijk voor een volledig overzicht van de maatregelen:

§ Factsheet Veilig werken met chroom-6 bij Defensie.

§ Animatievideo Veilig werken met chroom-6 bij Defensie.

High Solid Primer

Het Nieuwsuur item stond ook uitgebreid stil bij de zogeheten High Solid Primer. Het programma stelt dat Defensie wetgeving negeerde dat chroom-6 moet worden verminderd. Voor luchtvaartvaartuigen geldt echter een uitzondering. Het gebruik van deze primers moet vanwege specificaties van de fabrikant en een gecertificeerd alternatief ontbreekt nog. Omdat de wetgeving voorschrijft dat de hoeveelheid oplosmiddel in verf teruggebracht moet worden is dat ook gebeurd voor deze primer en hierdoor neemt het procentuele aandeel van chroom-6 in de verf toe. De High Solid Primer wordt inmiddels dunner aangebracht, waardoor de hoeveelheid chroom6 ongeveer gelijk blijft. Door de eerder genoemde maatregelen kan er veilig worden gewerkt met deze primer.

Datum: zondag 21 oktober 2018, 23:42
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry