Tot midden volgende week geen neerslag in zicht

17/10
2018
Regen, het is een schaars goed geworden in ons land. Oktober tot nu toe heeft nog maar 5 tot 20 millimeter opgeleverd. En ook de komende dagen zit er geen neerslag van betekenis in de koker. Mogelijk wel vanaf midden volgende week. Als lagedrukgebieden meer vat op ons deel van Europa krijgen. Áls.

Dat het maar zo weinig regent heeft nog steeds alles te maken met de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. De hogedrukzones liggen bij ons in de buurt, of beïnvloeden ons van veraf (hogedruk boven Wit-Rusland met daardoor een zuidelijke wind bij ons). De lagedrukgebieden koersen over de west- en noordflanken van Europa. Én er liggen rondtollende lagedrukgebieden over Zuid-Europa, waardoor er bij tijden veel regen valt. Een week geleden hadden we Mallorca en de Spaanse zuidkust met overstromingen, daarna kwam Zuid-Frankrijk met wateroverlast en momenteel vallen er in het westelijk deel van de Middellandse Zee ook weer forse regen- en onweersbuien. De regen langs de west- en noordflank van Europa heeft vooral huisgehouden in Ierland, Schotland en Noorwegen. In Noorwegen viel er de afgelopen tijd al flink wat sneeuw. Door de hoge temperaturen van de laatste week, in combinatie met regenval, zijn ook in Noorwegen op meerdere plekken rivieren buiten hun oevers getreden.

Front, gelijk weer gevolgd door hogedruk
Maar bij ons is het droog. Afbeelding 3,4 en 5 laten een drietal kaarten zien voor de komende tijd. De eerste kaart betreft morgenmiddag, donderdag. Over het zuidoosten bevindt zich een koufront. Dat koufront is vanuit het noorden binnen getrokken en is grotendeels inactief, omdat het door een hogedrukgebied loopt. Er zou in de ochtend lokaal nog een buitje uit kunnen vallen, maar meer is het niet.

Vervolgens krijgen we vrijdag, zaterdag en zondag weer een hogedrukgebied vlakbij, met daardoor kalm weer met flink wat zon. Wel is de aangevoerde lucht een stuk koeler en dus dimmen de maximumtemperaturen. We hebben voor zaterdag middagtemperaturen van 15 graden uitstaan. Ook begin volgende week is er nog geen frontaal systeem in zicht dat verlichting gaat geven in de droogte. Noch in onze omgeving noch in de noordelijke Alpen valt er regen.

Andere constellatie?
Echter, de weerkaarten laten op woensdag een samenspel zien tussen het hogedrukgebied ten westen van Ierland en een lagedrukgebied boven Noordoost-Siberië. Daar tussenin zou een noordwestelijke stroming over de Noordzee tot stand moeten komen. De vorige modelrun van het ECMWF deed dat, de huidige ook. Dit zou een buiige woensdag veroorzaken. De vraag is niet alleen of deze visie ook werkelijk doorgang gaat vinden, maar ook of er daarna niet meteen weer continue hogedrukwerking bij ons gaat optreden. Het ECMWF geeft de indicatie dat dat niet het geval is en dat we dus op een wisselvalliger weertype overspringen. Maar het is nog ver weg. En het is 2018 …

Bron: MeteoGroup, KNMI.

Datum: woensdag 17 oktober 2018, 13:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Ierland, Noordelijke, Noorwegen, Rusland, Wit Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry