Zomerse warmte in de herfst

13/10
2018
De thermometer gaf deze zaterdagochtend al bijzonder hoge waarden aan. De minimumtemperatuur was op diverse al goed voor een record voor de 2e decade van oktober. Als we de klimaatgegevens bekijken dan blijkt dat begin oktober ooit hogere nachttemperaturen zijn gemeten, maar zo rond het midden van de maand zijn de gemeten minimumtemperaturen van 15,4 graden in De Bilt en zelfs 17,1 graden in Maastricht uitzonderlijk. Aangezien de temperatuur vanavond nog lang rond de 20 graden zal schommelen, lijkt deze 13e oktober alvast zeer hoge minimumtemperaturen op te leveren.

Zoals gezegd, ook de maximumtemperatuur komt vandaag zeer hoog uit. Voor De Bilt lijkt het de meest late zomerse dag ooit te worden. Tot vandaag was dat 10 oktober 1921, maar met een maximumtemperatuur van 26 graden wordt het vandaag één van de warmste oktoberdagen en waarschijnlijk ook de laatste zomerdag ooit op het hoofdstation gemeten. Landelijk gezien staat het record voor de warmste oktoberdag op een officieel meetpunt op 28,7 graden, ook gemeten op de 10e in 1921. In Venlo werd het toen zelfs 30,1 graden. Of we dat gaan verbreken is nog een vraagteken, maar een verscherping van het record wat betreft maximumtemperatuur op een officieel KNMI meetpunt is zeker mogelijk. Eind van de middag zullen we het weten.

Nogmaals zomers
Leek het er een paar dagen geleden nog op dat we op zondag regen en lagere temperaturen zouden krijgen, inmiddels blijft de regenstoring ten westen van ons land slepen en zo kunnen we ook morgen weer hoge temperaturen verwachten. Met een fractie meer wolken en ook iets meer wind wordt het een graadje minder warm, maar in het oosten en zuidoosten kan het dan opnieuw zomers warm worden. Maandag komt de regenstoring over ons land te liggen. Of het zuidoosten bereikt wordt is nu nog erg onzeker dus misschien dat ook maandag een mooie nazomerdag wordt in Limburg. Dinsdag komt de warme lucht weer even terug. In een groot deel van het land overschrijden we de 20 graden grens alweer.

Winters weer kan ook
Heel anders was het overigens op deze dag in 1975. Er viel toen intensieve natte sneeuw bij temperaturen net iets boven nul. Op diverse plaatsen kleurde het landschap zowaar wit. Het is de vroegste datum waarop in Nederland sneeuw is gevallen. Recentelijk viel er ook in oktober 2003 sneeuw. Op de 24ste begon het na een nacht met matige vorst op veel plaatsen te sneeuwen. Op de Veluwe en rond Nijmegen viel tot 5 cm sneeuw!

Zuidenwind
Oorzaak van het mooie nazomerweer is te vinden in de huidige luchtdrukverdeling. Boven het oosten van Europa ligt een hogedrukgebied terwijl de luchtdruk boven de Atlantische Oceaan laag is. Tussen beide systemen waait juist in onze omgeving een zuidenwind. De luchtmassa waar we ons vandaag en morgen in bevinden is helemaal afkomstig uit het zuiden van Marokko en omdat de lucht is sneltreinvaart naar ons land gevoerd wordt, kan het onderweg nauwelijks afkoelen.

Leslie
Op de Europese weerkaart zien we overigens ook orkaan Leslie. Gisteren schreven we er al over en onzekere verwachting voor de trekrichting van dit systeem. Zelfs vanmorgen vroeg waren er nog behoorlijk grote onzekerheden. Terwijl het Amerikaanse GFS het systeem richting de Algarve laat trekken, komt het Europese model met een optie waarbij de Portugese hoofdstad Lissabon de volle laag krijgt. Het Engelse weermodel komt met ‘landfall’ ruim ten noorden van Lissabon en de Duitse supercomputers laten Leslie aan land gaan even ten noorden van Lissabon. Waarschijnlijk heeft Leslie nog net orkaankracht op het moment dat hij aan land komt en naast veel wind wordt er ook flink wat regenwater verwacht, vooral in de kustregio’s. In de loop van de ochtend kwamen de weermodellen meer op één lijn met Leslie net even ten noorden van Lissabon. Er zijn rond middernacht windstoten van 100- 160 km/u mogelijk. Het is overigens zeer uitzonderlijk dat een tropische storm/orkaan het Europese vasteland bereikt.

Veel regen NW-Europa
Het is niet alleen Portugal en delen van Spanje dat heftig weer kan verwachten. De oceaandepressies zorgen even ten westen van ons land ook voor onstuimig herfstweer. De Britse Eilanden krijgen vandaag flink wat regen en wind te verwerken. Vooral in Wales, het Lake District in het noorden van Engeland valt tot middernacht tussen 40 en 80 mm regenwater. Ook de westkust van Noorwegen vangt vandaag veel regenwater op, lokaal valt meer dan 100 mm. Waaien doet het er ook bij, op sommige plaatsen staat een windkracht 8 (stormachtig) en komen er windstoten voor van meer dan 100 km/u, bijna net zoveel wind als bij Leslie.

De enorme regenhoeveelheden in het noordwesten van Europa en de aanwezigheid van orkaan Leslie zijn zeer bijzonder en dat is de huidige warmte in ons land ook. Het jaar 2018 is voor weerliefhebbers in ieder geval alles behalve een saai weerjaar.

Bron: MeteoGroup, National Hurricane Centre, Wetterzentrale.de

Datum: zaterdag 13 oktober 2018, 10:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Gelderland, Groningen, Leek, Limburg, Lissabon, Maastricht, Marokko, Nijmegen, Noorwegen, Portugal, Spanje, Utrecht, Venlo

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry