Minister legt loper uit voor LHBT-community

11/10
“Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat lijkt zo logisch, maar dat is het niet. Daarom blijft aandacht voor gelijke behandeling nodig.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag tijdens de, sinds 2009 jaarlijkse, Coming Out Day.

Regenboogvlag.

Bijleveld: “Op mijn werktafel ligt een bord met de tekst van Artikel 1 van de Grondwet. Ik neem dat bord al jaren overal mee naar toe, van functie naar functie. Blijvende aandacht is nodig, dus gaan we moedig voorwaarts. Ook bij Defensie mag iedereen zijn wie hij of zij is. Volgend jaar rolt op de Coming Out Day de Rainbow loper uit voor de ingang van Plein 4.”

Vandaag ligt er nog geen loper, maar passeert het Defensiepersoneel wel rainbow-deurmatjes voorzij hun departement betreden of verlaten. Overigens besteedt niet alleen Defensie aandacht aan deze dag om de sociale acceptatie van de LHBT-community (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders) te bevorderen. Andere ministeries doen dat ook.

Moeilijk

Bijleveld sprak vanmorgen met een vertegenwoordiging van de Defensie LHBT-gemeenschap. Die liet haar weten dat er heel veel is verbeterd in de acceptatie van anders geaarde militairen en hun burgercollega’s. Toch vindt menigeen het soms nog steeds moeilijk openlijk uit te komen voor wie je bent, vertelden defensiemedewerkers. Ook spraken zij over waar ze binnen en buiten Defensie tegen aanlopen en droegen suggesties aan om zaken te verbeteren.

Beeld: Mienke Zwemstra (re) als minister van Defensie voor 1 dag.

Wereldmeisjesdag

Het is vandaag overigens niet alleen Coming Out Day, maar voor de 7e keer ook wereldmeisjesdag. Daarom kroop de jeugd-ambassadeur voor Plan International Nederland Mienke Zwemstra voor 1 dag in de huid van Bijleveld. Daarom was ook Zwemstra ook de ontvangst van de LHBT-vertegenwoordiging. Verder zat ze het dagelijkse actualiteitenberaad voor met de top van Defensie en ging mee naar de laatste training van het NL Invictus Games team voordat dit sportprestaties gaat neerzetten in Australië.

In meer dan 70 landen is er onder de noemer ‘Girls Takeovers’ aandacht voor gelijke kansen en rechten van meisjes. Dat gebeurt op initiatief van Plan International. Duizend meisjes in de leeftijd van 14 tot 24 nemen dan belangrijke posities over en zijn onder anderen één dag vice-president van Oeganda, bestuursvoorzitter van Ethiopian Airlines, voorzitter van de Eerste Kamer, Kinderombudsman en minister van Defensie, zoals Mienke Zwemstra.

Artikel 1:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Datum: donderdag 11 oktober 2018, 15:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry