Zomer 2018 nog altijd niet voorbij

09/10
De zomer van 2018 geeft de komende dagen nog even een toegift met veel zon en uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

De zomer verliep dit jaar uitzonderlijk warm. Het was de warmste ooit gemeten en daarmee werd de zomer van 2003 van de troon gestoten. Vooral in juni, juli en de eerste week van augustus scheen de zon uitbundig, viel er nauwelijks regen en regende het zomerse (maximumtemperatuur boven 25 graden) en tropische dagen (maxima van 30 graden of meer). De eerste weerkundige herfstmaand leverde niet heel veel zomerse dagen op, toch verliep september zeer zonnig en vrij droog en kwam de temperatuur op 16 dagen boven de 20 graden tegen 10 van dat soort dagen normaal.

De huidige maand begon nog fris, maar al snel liep de temperatuur weer op tot ruim 20 graden. Zaterdag werd het in Arcen nog 25,0 graden. Na een paar iets minder warme dagen gaat de temperatuur nu weer flink omhoog. Vanaf morgen (woensdag) wordt het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Er sneuvelen mogelijk datumrecords en dat geeft dan ook meteen aan hoe warm het de komende dagen wordt.

Stijgende temperaturen
Vandaag wordt het ten zuiden van de grote rivieren alweer 20 tot 22 graden. Met flink wat zon en weinig wind voelt het dan ook nog iets warmer aan. Morgen komt de aanvoer van warme lucht pas echt goed op gang. Met weinig of geen bewolking en slechts een zwakke tot matige zuidoosten- tot oostenwind warmt het in de middag op naar zo’n 20 graden op de Waddeneilanden tot 25 graden in het midden van Limburg.

Zeer warme zaterdag
Donderdag worden vergelijkbare temperaturen verwacht, ondanks dat er dan ook wat wolkenvelden over het land trekken en er zelfs lokaal een licht buitje kan vallen. Vrijdag wordt het dankzij een meer zuidwestenwind vooral in de westelijke helft van het land iets minder warm, maar als zaterdag de wind opnieuw overtuigend uit het warme zuidoosten waait, schiet het kwik in een groot deel van het land naar zomerse waarden van 25 tot 27 graden! De zon lijkt zaterdag weer overuren te maken, wolken zijn er vrijwel niet te zien.

Omslag
Zondag verliest een hogedrukgebied zijn invloed op het weer in onze omgeving. Depressies dringen op en in de loop van de dag volgt vanuit het westen regen. Uiteraard komt ook de temperatuur minder hoog uit. Of daarmee de warmte echt voorbij is moet nog blijken. In de lange termijn verwachtingen zijn ook begin volgende week nog altijd temperaturen van 20 graden of meer zichtbaar. De tijd zal het leren.

Datum: dinsdag 9 oktober 2018, 10:04
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry