`Geen immuniteit Karadzic zonder resolutie`

07/08
2009
DEN HAAG (ANP) - Radovan Karadzic is er niet in geslaagd aan te tonen dat de bevoegdheid van het Joegoslavië-Tribunaal kan worden beperkt zonder een expliciete resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Zijn hoger beroep tegen de afwijzende beslissing inzake de zogeheten 'Holbrooke-deal' moet dan ook worden afgewezen. Dat schrijven de aanklagers in een pleitnota aan de Kamer van het Beroep van het VN-hof in Den Haag, die het tribunaal vrijdag heeft gepubliceerd. Karadzic zegt dat de Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke hem immuniteit heeft beloofd in ruil voor zijn aftreden als president van Republika Srpska. Daarom wilde hij dat de rechters in de Karadzic-zaak de VN-aanklagers niet ontvankelijk verklaren.

De rechters in eerste aanleg hebben dat verzoek begin juli afgewezen. Karadzic ging daartegen in hoger beroep. Hij beroept zich erop dat hij wel degelijk de indruk had dat Holbrooke namens de VN handelde.

Holbrooke ontkent dat hij immuniteit heeft beloofd. Volgens de aanklagers zou zo'n belofte, als hij al bestaat, niet geldig kunnen zijn zonder een formeel besluit van de Veiligheidsraad.

Datum: vrijdag 7 augustus 2009, 14:23
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry