NAVO-ministers willen onbemande maritieme systemen

03/10
2018
De ministers van Defensie van 12 NAVO-landen ondertekenden vandaag in Brussel de intentieverklaring Maritime Unmanned Systems (MUS). De bondgenoten werken de komende jaren gemeenschappelijk aan de ontwikkeling van onbemande verkenningssystemen, onder én boven water. De geavanceerde apparaten houden niet alleen de omgeving in de gaten, maar sporen ook mijnen en onderzeeboten op.

Beeld: NATO

De MUS kunnen van beslissende invloed zijn voor de grootste maritieme uitdagingen van het bondgenootschap. De systematische samenwerking betekent maximale synergie en interoperatbiliteit tussen de deelnemers. De landen werken in het bijzonder aan betere mogelijkheden om hun onbemande systemen te laten samenwerken met bemande systemen.

Plaatsvervangend NAVO-secretaris-generaal Rose Gottemoeller roemde het initiatief. "De bondgenoten zetten de nieuwste technologie in voor veiligheid op zee. Ze hebben geleerd van de ervaringen met onbemande vliegtuigen en kunnen daardoor de uitdagingen op en onder water aan. Deze inspanning draagt direct bij aan de krachtigere maritieme houding van de NAVO waarop de regeringsleiders in juli van dit jaar aandrongen."

De ministers van België, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Turkije en de VS ondertekenden.

Datum: woensdag 3 oktober 2018, 15:47
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: België, Brussel, Duitsland, Griekenland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry