Eén dag met nazomers tintje

26/09
2018
Donderdag wordt nog een heerlijke herfstdag met veel zonneschijn en middagwarmte. Een periode met nazomerweer is echter niet in zicht.

Lokaal weer grondvorst
In de nacht naar woensdag was het opnieuw fris tot gewoonweg koud. In Enschede kwam het, als enige weerstation overigens, weer tot vorst aan de grond, want de temperatuur op 10 centimeter daalde er opnieuw tot onder nul. Het werd min 0,4 graad. Op normale waarnemingshoogte werd het tussen 2,6 graden in het Limburgse Ell en 11,4 graden op Terschelling. Wolkenvelden en aanvoer van zachte lucht houden de temperatuur in de nacht naar donderdag in het grootste deel van het land (een stuk) hoger. Zo wordt het op de Wadden niet koeler dan 14 of 15 graden. In het zuiden is het vermoedelijk nog wel onbewolkt of licht bewolkt en hier daalt de temperatuur tot ongeveer 5 graden.

September 2006 versus september 2018
Mede door de koude nachten is de warmste september uit de weergeschiedenis, die van 2006, absoluut onverslaanbaar. De gemiddelde temperatuur van september 2018 lijkt in De Bilt op 14,9 of 15,0 graden uit te komen, tegen een norm van 14,5 graden (langjarig gemiddelde 1981-2010). In september 2006 was het gemiddeld in De Bilt maar liefst 17,9 graden en hiermee is het nog steeds de warmste september in 300 jaar. Aanstaande vrijdag lees je hier een uitgebreid maandoverzicht met foto's.

Eén warme herfstdag met nazomertintje
Voor donderdag staat zonnig herfstweer op het programma. Alleen in het uiterste noorden zijn enkele wolkenvelden mogelijk. Het blijft overal droog. Met de matige en op de Wadden vrij krachtige zuidwestenwind stroomt nog iets warmere lucht dan vandaag het land in. De maximumtemperatuur komt uit op 18 of 19 graden in het Waddengebied, tot 22 graden in Limburg. Kortom, met gemiddeld over het land 20 graden, een warme dag met een nazomertintje.

Zwak koufront, geen onaardig weekend
In de nacht naar vrijdag schuift naar verwachting een zwak koufront van noord naar zuid. Dit brengt veel wolkenvelden en koelere zeelucht met zich mee. Misschien valt her en der een heel klein beetje regen, maar over het algemeen is het droog. Vrijdagmiddag is het nog maar 13 tot 16 graden in Nederland. Dit is onder de norm van 17 à 18 graden. De wolken laten nog af en toe ruimte toe voor de zon en het lijkt overwegend droog te blijven. De wind is noordelijk en zwak tot matig, rond 3 Beaufort. Ook dit weekend hebben we (veel) wolkenvelden vanaf zee en ook ontwikkelen zich stapelwolken overdag. In het zuiden breekt de zon vermoedelijk vaker door dan in het noorden. Er wordt nog geen neerslag verwacht, de middagtemperatuur blijft op ongeveer 15 graden steken. En, alleen in brede opklaringen kan het in de nachten dan weer tot 5 graden of iets lager afkoelen. Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied in onze omgeving. Een rustig en droog einde van het groeiseizoen dus:

Maandag 1 oktober trekt het hoog weg en komt vermoedelijk een noordelijke, onstabiele stroming tot ontwikkeling. Hierdoor kan het wel regenen en stevig waaien met koude noordenwind en maximaal 14 graden. Een gewoon, herfstachtig begin van de herfstmaand oktober.

Bron: MeteoGroup en klimatologie via KNMI.

Datum: woensdag 26 september 2018, 11:05
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Enschede, Friesland, Limburg, Noordelijke, Overijssel, Terschelling, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry