Kletsnatte zondag, maar niet overal

22/09
Er komt een oceaandepressie aan. Krijgen we zondag veel regen en veel wind? Verder kijken we naar het rustige herfstweer van volgende week, met mogelijk vorst aan de grond in een paar nachten.

Koers bepaalt storm of niet
Zoals altijd is de exacte koers van een oceaan- dan wel stormdepressie bepalend voor het precieze weersverloop. Pas op het laatste moment wordt veel meer duidelijk. Het hangt hierbij ook van af hoe de depressie precies in de straalstroom terechtkomt. De straalstroom kan het systeem maken of breken, ofwel: de stroming op 6-10 km hoogte kan de depressie nog wat verder laten intensiveren/uitdiepen of kan haar uit elkaar trekken (hetzelfde als bij tropische wervelstormen). Eerst ligt de straalstroom nog boven onze omgeving, maar in de nieuwe week ligt deze stroming op 6-10 km hoogte ten noorden van Nederland, onder invloed van hoge luchtdruk.

Visie ECMWF operationele run van afgelopen nacht
Maar eerst werpen we een blik op het lagedrukgebied. De hoofdberekening van het ECMWF, de operationele run, van afgelopen nacht laat de oceaandepressie ten zuiden van Nederland langstrekken. Voor zaterdagavond 18 UTC, 20 uur lokale tijd, wordt de kern van het weersysteem boven Normandië verwacht. In, en vanwege, de straalstroom gaat het lagedrukgebied nog wat uitdiepen en trekt pijlsnel naar het oosten, via Noord-Frankrijk en Ardennen. Op de weerkaart van zondagmiddag 12 UTC, 14 uur lokale tijd, zien we de depressiekern bij Zuidwest-Duitsland terug. Vandaaruit spoedt het lagedrukgebied zich verder, naar het zuiden van Duitsland en Tsjechië. Later maandagmiddag is het alweer van de Europese weerkaart verdwenen.

De gevolgen voor Nederland
Met deze koersontwikkeling (en dan hebben we het dus niet over de beurs) wordt het in het zuiden van het land het natst zondag. In het noorden zou het wel eens mee kunnen vallen, met knipogen van de zon en later een losse bui vanaf zee (in koude, onstabiele lucht). Naar het zuiden toe gaat het om aanhoudende regen en kan vrij veel water vallen; de grens van 10 mm ‘plus’ ligt voorlopig op de lijn Amsterdam-Zwolle. Zuid ervan kan dus meer dan 10 mm vallen overdag. In Zuid-Limburg duurt de regen vermoedelijk het langst, tot in de avond, en kan 25 millimeter regenwater worden gemeten. Het windveld van het systeem gaat ons helemaal voorbij. Het stormgevaar is geweken. Aan de noordflank van de depressie is er een moment dat de wind even heel weinig voorstelt. In de loop van zondag steekt dan een noordnoordwestenwind op die aan zee kan toenemen tot krachtig, 6 en mogelijk even hard, 7 Bft.

Onder de 15 graden!
Bij dit alles wordt er koude lucht aangevoerd, en de regen helpt niet mee om de middagtemperatuur op te krikken. Het wordt maar 12 tot 14 graden! De laatste keer in De Bilt met maximumtemperaturen onder de 15 graden is alweer maanden terug, dat was op 19 mei. Het maximum was toen maar 14,1 graden.

Vorst aan de grond?
Later zondagavond is het regenfront voorbij, vanuit het noordwesten zien we opklaringen maar blijft koude lucht binnenstromen. Vanaf dan richten wij onze pijlen op het hogedrukgebied dat vanaf de oceaan naar de Noordzee gaat trekken. Tussen het wegtrekkende lagedrukgebied en het hogedrukgebied stelt zich bij ons een frisse vrij stevige noordwestelijke stroming in. In deze koude luchtsoort wordt het ook nog maar 13 tot 15 graden maandagmiddag. Hierbij is er ruimte voor de zon, ook valt een enkele bui.

Vervolgens komt de atmosfeer in de nacht erop tot rust en dat brengt de minimumtemperatuur her en der op 4 of 5 graden, of nog wat lager. Als het dan onbewolkt is, kan er optimale uitstraling plaatsvinden en is – regionaal - vorst aan de grond ofwel nachtvorst, vorst op 10 centimeter, goed mogelijk. Ook in de nacht naar woensdag kan het nog fors afkoelen. Dit is niet ongewoon voor deze fase van de herfst. De kans op nachtvorst wordt in de loop van de herfst nog groter. Overdag stroomt er warmere lucht binnen met naar zuidwest draaiende wind. De middagtemperatuur gaat naar 16 tot 18 graden. Donderdag is 20 graden haalbaar. Dit lijkt niet het begin van nog warmer weer, want voor de lange termijn wordt weer een frisse noordweststroming verwacht.

Bron: MeteoGroup.

Datum: zaterdag 22 september 2018, 13:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, De Bilt, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry