De week van dansende babies, menselijke waarden en het vrije woord

06/07
2018
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Het Europese Parlement maakte de juiste keuzeAfgelopen donderdag bepaalde het Europese Parlement of ze de juridische commissie het mandaat wilden geven om over het zeer belabberde copyright-voorstel te gaan onderhandelen met de Raad. Dat mandaat kreeg de commissie gelukkig niet. Ik ben de hele week gebeld door journalisten die het allemaal maar moeilijk leken te begrijpen. Het is eigenlijk ook best ingewikkeld. Daarom twee linkjes met iets meer achtergrond over de voorstellen en waar deze stem over ging. De strijd is trouwens nog niet voorbij: in september moet er weer herrie gemaakt worden.

What’s at stake in the July 5 #SaveYourInternet vote: The text, explained (Julia Reda)

When copyright goes wrong (Ray Corrigan/Crooked Timber)

De dansende baby heeft gewonnenCopyright-handhaving neemt nogal vaak absurde vormen aan (dat is ook één van de redenen om je écht zorgen te maken over bovenstaande Europese plannen). Neem bijvoorbeeld de zaak van de baby die ruim tien jaar geleden op de muziek Prince danste. Zijn moeder zette de video online en Universal verzocht YouTube vervolgens om de video offline te halen. Na een decennium aan juridische procedures heeft de moeder eindelijk gelijk gekregen. Hopelijk komt die boodschap ook bij FIFA aan. De zevenjarige Alex was een paar weken terug blij met de goal van Kane tegen Tunesië. Zijn moeder filmde hem juichend voor de TV en zette dat op Twitter. De dag erna was de post op verzoek van FIFA verwijderd. Wederom een voorbeeld van hoe automatische filters compleet de mist in kunnen gaan.

After More Than a Decade of Litigation, the Dancing Baby Has Done His Part to Strengthen Fair Use for Everyone (Corynne McSherry/Electronic Frontier Foundation)

Mum`s innocent home video of son, 7, celebrating Harry Kane`s England goal deleted from internet by Fifa (Joshua Taylor/Mirror Online)

Ontwerpen voor menselijke waardenJaap-Henk Hoepman schreef afgelopen week zijn laatste column in een reeks van scherpe columns voor het FD. Volgens hem brengen de huidige technologische ontwikkelingen ons niet dichter bij elkaar maar zorgen ze er juist voor dat we uit elkaar gedreven worden. Dat komt bijvoorbeeld doordat oorzaak en gevolg steeds meer gescheiden worden. Hierdoor wordt handelen op afstand opeens mogelijk en word je niet meer geconfronteerd met de consequenties van je daden. Hoepman vindt dit on(m/w)enselijk en roept ons expliciet op om een menselijke wereld te ontwerpen.

Ontwerpen voor een menselijke wereld (Jaap-Henk Hoepman)

Alle FD opinies op een rijtje

Deze links elke week in je mailbox?Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

.mailpoet_hp_email_label{display:none;}#mailpoet_form_4 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_paragraph { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date_label { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_success { color: #468847; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_error { color: #b94a48; }

Laat dit veld leegE-mail *

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Facebook\'s corruptieCory Doctorow legt in deze column uit dat het vermogen van Facebook om ons gedrag te veranderen veel kleiner is dan we denken. Ze hebben een krankzinnige hoeveelheid surveillance nodig om een heel klein beetje impact te hebben op wat wij doen:

Dossiers on billions of people hold the power to wreak almost unimaginable harm, and yet, each dossier brings in just a few dollars a year. For commercial surveillance to be cost effective, it has to socialize all the risks associated with mass surveillance and privatize all the gains.

Volgens Doctorow is er een woord voor dit gedrag: corruptie.

Zuck’s Empire of Oily Rags (Cory Doctorow/Locus Online)

De oorlog om het vrije woordDe Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU positioneerde zichzelf na de verkiezing van Trump als de leider van het verzet. In de eerste negen maanden na de verkiezing verviervoudigde hun aantal betalende leden (naar meer dan 1.5 miljoen mensen). De ACLU is een belangrijke hoeder van het vrije woord en heeft in het verleden meerdere malen de vrijheid van meningsuiting van neo-Nazis en Klanleden verdedigd. Zoals ze op hun website zeggen: \`The same laws or regulations used to silence bigots can be used to silence you.\` Toch leidde de verkiezing van Trump en met name de protesten bij Charlottesville ook tot een interne bezinning bij de organisatie. Is het wel zo verstandig om haatzaaiende uitingen te verdedigen vanuit het First Amendment? Bij de Guardian schreef Alex Blasdel een hele mooie longread over hoe de discussie hierover binnen de ACLU verliep. Het stuk is ook als podcast te beluisteren.

How the resurgence of white supremacy in the US sparked a war over free speech (Alex Blasdel/The Guardian)

Of luister naar de audio-versie van dit verhaal!

Dit boek wil ik zo snel mogelijk lezenWill Self, de Britse auteur met een wat quirky perspectief op technologie, heeft het nieuwe boek van James Bridle gerecenseerd. New Dark Age is nu met stip op één op mijn leeslijst binnengekomen.

New Dark Age by James Bridle review – technology and the end of the future (Will Self/The Guardian)

Een selfie-muziek-gezichtsherkenning comboHet is lastig uitleggen wat de JIDO-RHYTHM app kan doen voor de mensen met een iPhone X. Dat laat ik dus aan de makers, Kitasenju Design:

By taking selfie while listening to music, the visual effects that is linked to sound overlaps. A new sense of music video that incorporate “listeners” to the traditional “music + video”.

https://www.bof.nl/wp-content/uploads/2018/07/20180706-jido-rhythm.mp4

JIDO-RHYTHM (Kitasenju Design)

Datum: vrijdag 6 juli 2018, 12:30
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Goes, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry