Kun je met een gekleurde bril onafhankelijk onderzoek doen?

20/08
2018
Er loopt op dit moment een onderzoek naar de werking van de Europese regels over netneutraliteit. Maar een wet die de rechten van jou als gebruiker moet beschermen laat je toch niet evalueren door een advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen van providers?

Nieuwe netneutraliteitsregels onder de loepDe Europese Commissie doet onderzoek naar de implementatie van de Europese regels over netneutraliteit. Het zijn de regels die er voor moeten zorgen dat jijzelf, en niet jouw provider, bepaalt wat je op het internet doet. Het zijn de regels die er voor moeten zorgen dat “toegang tot het internet” een synoniem blijft voor “toegang tot het héle internet”. Dat onderzoek is erg belangrijk, want wij zien dat providers in heel Europa abonnementen aanbieden waarbij het verkeer van bepaalde diensten een voorkeursbehandeling krijgt.

In een brief aan de Europese Commissie vragen we om garanties dat de evaluatie van de regels over netneutraliteit ook echt onpartijdig is.

Onderzoekers met een gekleurde brilDe evaluatie wordt uitgevoerd door het advocatenkantoor Bird & Bird. Dat kantoor heeft veel ervaring met deze regels en lijkt daarmee de ideale kandidaat voor zo’n studie. Maar in die ervaring schuilt ook meteen een probleem: Bird & Bird wordt regelmatig door de grote telecomproviders ingehuurd als zij ruziën met de toezichthouder over de uitleg van de wet. Zo komt het kantoor op voor de belangen van de provider in onze zaak tegen de toezichthouder ACM over T-Mobile\'s dienst \`Datavrije Muziek\`. Met deze dienst geeft T-Mobile bepaalde muziekstreamingdiensten een voorkeursbehandeling boven andere diensten. En laat nou net in die zaak de uitleg van de regels centraal staan die hetzelfde advocatenkantoor in opdracht van de Europese Commissie evalueert.

Onpartijdigheid afdwingenHoewel we niet twijfelen over de juridische kennis van de onderzoekers, is er wel reden om vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid en uiteindelijk de onpartijdigheid van het onderzoek. In een brief aan de Europese Commissie vragen we om garanties dat de evaluatie ook echt onpartijdig is. Zo willen we een overzicht van alle getroffen maatregelen die de onafhankelijkheid afdwingen. Ook doen we de suggestie om in de toekomst zulke evaluaties nooit toe te kennen aan organisaties die actief betrokken zijn bij juridische zaken over de interpretatie van de regels die worden onderzocht.

Rapport volgt binnen een maandEn dat rapport over de implementatie van de Europese regels over netneutraliteit? Dat wordt ergens eind deze maand, begin volgende maand verwacht. We zullen er uiteraard kritisch naar kijken.

Onze brief aan de Europese Commissie

Datum: maandag 20 augustus 2018, 08:08
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry