Helene brengt ons Indian Summer

14/09
De restanten van, nu nog tropische storm, Helene, zuid van de Azoren, brengen ons vanaf zondag nazomerweer.

Eigenlijk is het bij voormalige tropische wervelstormen, zoals straks Helene, alles of niets. Wanneer zo'n weersysteem al uitdovend tot gewone (oceaan)depressie in Europa arriveert (boven minder warm zeewater), in de heersende stroming wordt opgenomen 'bij ons', kan het spoken of juist rustig en warm nazomers weer zijn. De koers van de depressie is uiteraard allesbepalend. Daar komt bij dat de voormalige tropische stormen zoveel warmte in de atmosfeer brengen, dat er - ten oosten van het lagedrukgebied - een (groot) hogedrukgebied ontstaat. Als Helene op afstand blijft en we alleen invloed van het hogedrukgebied ondervinden, kan het dan ook mooi, warm tot zeer warm nazomerweer worden. En dit laatste zien we nu ook in de kaarten!

Helene gaat oplossen
De kern van het hogedrukgebied wordt boven de Alpen berekend, terwijl Helene afbuigt via de Britse eilanden naar het noorden en hierbij langzaam in betekenis afneemt, maar zij is nog wel enige tijd een 'gewone' stormdepressie. In de nieuwste berekeningen van het ECMWF, het Europese atmosfeermodel, gaat Helene ons met veel wind en veel regen dus helemaal voorbij. Tussen de stormdepressie en het eerdergenoemde hogedrukgebied stelt zich bij ons een zuidzuidwest-stroming in met aanvoer van droge en warme lucht vanuit Spanje en Frankrijk.

Hoe warm gaat het worden?
De hoofdberekening van het ECMWF laat Helene uiteindelijk dinsdag helemaal oplossen ter hoogte van Schotland. Op dat moment waait bij ons de zuidzuidwestenwind met aanvoer van droge en steeds warmere lucht. De maximumtemperatuur gaat de komende dagen stapsgewijs hoger uitkomen.

Morgen - zaterdag - wordt het 17 tot 20 graden, zondag tussen 19 en 24 graden, van noord naar zuid. Dit weekend wisselen wolken en (flink wat) zon elkaar af, met morgen in vooral het noorden een bui/buitje. Verder is het droog. Na het weekend is het zonniger. Met maandagmiddag naar verwachting 20 graden op de Wadden tot 27 graden in Limburg. Op dinsdag warmt het verder op, dan bereikt ons de warmste lucht. De middagtemperaturen stijgen tot tussen 22 graden op de Wadden en maar liefst 30 graden in het zuidoosten van het land. Met hierbij volop zon is het een echte Indian Summer.

Pluim
Of het een lange periode met volop (zeer warm) nazomerweer wordt, is een beetje onzeker. Maar de hoofdberekening, de oper/operationele run van het ECMWF van afgelopen nacht, ziet het wel zitten; deze berekening ziet er ook voor de periode na dinsdag stabiel en nazomers uit. De pluim laat ook mogelijkheden zien voor minder warm weer en een aantal opties tonen voor later volgende week buien met onweer. Een overgang naar wisselvallig, nat en koel weer is echter onwaarschijnlijk op het moment.

Geniet ervan, en goed weekend!

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 14 september 2018, 13:33
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Limburg, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry