Helene op weg naar West-Europa

13/09
2018
Het is druk met orkanen, cyclonen en tyfonen. Op de Atlantische Oceaan raast Florence op de oostkust van de Verenigde Staten af, terwijl Mangkhut op de Stille Oceaan op de Filipijnen koerst. Tyfoon Mangkhut valt in de hoogste categorie en men moet op het noordelijkste eiland van de Filipijnen, Luzon, rekening houden met windsnelheden van 255 tot 270 kilometer per uur en met heel veel regen. Florence is momenteel afgezwakt tot een categorie 2 orkaan, maar nog steeds zeer krachtig.

In dit verhaal richten we ons op orkaan Helene. Zij ligt redelijk centraal op de Atlantische oceaan, tussen West-Afrika en Cuba. Deze orkaan koerst niet verder westwaarts, maar gaat naar het noorden afbuigen. Vervolgens zal zij op enig moment oostwaarts trekken. Maar hoe precies?

Rekenmodellen stoeien
Helene is op een stereotype plek ontstaan; voor de westkust van Afrika, daar waar de wieg van veel orkanen staat. In eerste instantie waren het stormwinden die opstaken, zuid van de Azoren trok de wind aan naar orkaankracht. Helene is nog steeds een orkaan van de eerste categorie, maar aangezien de noordwaartse beweging ervoor zorgt dat er de-activatie plaatsvindt, zal zij de komende etmalen in kracht inboeten. Die de-activatie komt doordat zij boven water komt dat minder warm is én doordat de activiteit in de hogere luchtlagen toeneemt waardoor de orkaan zijn structuur geleidelijk verliest.

De diverse rekenmodellen hebben altijd moeite om een dynamisch systeem als een orkaan of orkaanrestanten goed te kunnen verwachten. Er zijn dan ook verschillen te zien tussen de berekeningen van het National Hurricane Center, NHC, en het ECMWF. Beide stoeien met de koers en zullen ook de komende etmalen nog geregeld sprongen laten zien in wat verwacht wordt.

Waar komt ex-Helene aan land?
In beide modellen zal de Helene al snel haar orkaanstatus verlaten en overgaan op een gewone storm. Volgens het NHC model, zie afbeelding 4, zien we de trekroute naar het zuiden van Ierland lopen. Het linker groene stukje zijn de restanten van Joyce, een tropische storm die eigenlijk op de plek is ontstaan waar ze nu ook ligt en al snel desintegreert. Zij zal worden opgenomen in de storm van Helene.

Volgens de laatste run van het ECMWF model gaat Helene dinsdagmiddag aan land bij de zuidwestpunt van Engeland. De run hiervoor ging de stormdepressie in de loop van maandag recht over Ierland om op dinsdagmiddag boven zuidelijk Schotland te liggen, zie afbeelding 5. Als we dieper naar de berekeningen kijken die door dit model worden gemaakt, is te zien dat de doorkomstplek momenteel echter nog kan variëren tussen Ierland en de westkust van Portugal. Voorwaar nog een grote onzekerheid. Die onzekerheid zal geleidelijk minder groot worden en steeds beter zal in de kaarten te zien zijn waar Helene uiteindelijk uitkomt. In de loop van het weekeinde zal ze alvast geleidelijk in de weerkaarten verschijnen. Welke kracht zij dan nog heeft en of de stormwinden al snel afzwakken, dat gaat ook over een paar etmalen meer duidelijkheid in komen.

Morgen op deze pagina meer duidelijkheid over wat Helene ons aan nazomerweer gaat brengen. De temperaturen én het weerbeeld zijn in de stemming voor korte broeken en t-shirt.

Bronnen: MeteoGroup, NHC, NOAA, JTWC.

Datum: donderdag 13 september 2018, 17:48
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Cuba, Filipijnen, Ierland, Portugal, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry