Orkaan Florence is een zware

11/09
2018
Ineens is het druk op de Altantische Oceaan. Er zijn momenteel vier weersystemen met power of met potentiële power aanwezig. Dat zijn twee orkanen, één storm en één plek met flinke ontwikkeling. Alle ogen zijn vooralsnog gericht op Florence, de zware orkaan die op weg is naar North Carolina.

Al een paar dagen wordt Florence in de gaten gehouden. Gisteren was er ineens een snelle ontwikkeling van categorie 2 naar categorie 4. Oftewel; de orkaan maakte een sprintje in activiteit. Met maximale doorstaande winden van 140 knopen (260 km per uur) is dit tropische systeem een groot gevaar voor de (zuid)oostkust van de Verenigde Staten. Er wonen miljoenen mensen in de regio waar Florence op afstevent. Vier staten hebben de noodtoestand afgekondigd en een miljoen mensen in laaggelegen gebieden is gesommeerd te evacueren. De verwachting is dat de Florence donderdagavond, lokale tijd, het land optrekt.

Risico’s
Florence beweegt vandaag en morgen tussen Bermuda en de Bahamas door en zal daarna de kust van North- of South-Carolina gaan naderen. Vooralsnog wordt verwacht dat Florence nog wat aantrekt, maar niet van categorie 4 naar categorie 5 (de hoogste categorie) gaat. Het blijft een feit dat deze orkaan als zeer gevaarlijk wordt gezien. Daarnaast is er het risico dat de orkaan enige tijd blijft slepen/hangen, op dezelfde plek, daarmee de gevolgen nog heviger makend. Immers, de orkaanwinden, de regenval en de opzet van water tegen de kust kunnen langer duren en daardoor heviger uitpakken.

Het gevaar zit ‘m vooral in die drie zaken: langdurige regen met overstromingen tot gevolg, opstuwend zeewater en zeer hoge golven, en heel veel wind. Als je alleen al kijkt wat er aan regen kan vallen, dan verwacht men al 60 cm! Dat is 600 millimeter, een hoeveelheid die bij ons in negen maanden naar beneden komt.

Orkaanseizoen
Het orkaanseizoen begint altijd ergens in mei en juni, maar heeft enige tijd nodig om op gang te komen. De piek in het seizoen vindt in augustus en september plaats, het moment waarop het water op zijn warmst is. Tot een week geleden was er echter nog weinig aan de hand voor wat betreft orkanen en stormen. En ineens zitten er drie op de oceaan. Bovendien is er ook nog een complex aan buien dat zich lijkt te organiseren ten westen van Cuba. Daar, tussen West-Cuba en Yucatán zou het mogelijk zijn dat zich later deze week een tropische depressie vormt, uit die ontwikkelingen. En een tropische depressie kán een voorstadium zijn van een storm. En een storm kán een voorstadium zijn van een orkaan.

Evacuaties
Maar alle ogen zijn nu natuurlijk op Florence gericht. Het is minder dan twee jaar gelededen dat de mensen in South Carolina moesten evacueren voor orkaan Matthew. En nu moet een groot deel van de regio tussen South Carolina en Maryland zichzelf evacueren. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Niet iedereen kan of wil weg. Mensen moeten ook kosten maken, voor hotels bijvoorbeeld. Daarbij willen de evacueerders wel graag hun huis heel en droog terugzien, dus worden vele zandzakken ingeslagen. Diegenen die kunnen blijven moeten zorgen voor voldoende eten en drinken, voldoende bescherming tegen heel veel wind, grote hoeveelheden regen en mogelijke overstromingen. Bovendien zullen zij er rekening mee moeten houden dat de electriciteit uitvalt en men dagenlang zonder stroom moet zien te overleven.

Bronnen: MeteoGroup, NOAA

Datum: dinsdag 11 september 2018, 12:12
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, Cuba, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry