Zomerse waarden

10/09
2018
Met een wat meer zuidelijke wind wordt dinsdag tijdelijk warme lucht bij ons aangevoerd en stijgt de temperatuur regionaal tot een zomerse 25 of 26 graden. De warmte is echter van korte duur, want de dagen daarna zakt het kwik overdag terug tot onder 20 graden.

Na passage van het koufront van vandaag – maandag –, bouwt zich vanavond vanuit het zuidwesten een uitloper van een hogedrukgebied op tot boven onze omgeving. Dat resulteert vanavond en vannacht op veel plaatsen in opklaringen en droog weer, maar ten noordwesten van ons, boven Schotland, ligt echter ook nog een lagedrukgebied. Een bijbehorend warmtefront schuift over de Noordzee, net ten noorden van ons langs, maar de noordelijke provincies krijgen daar toch ook wel een staartje van mee. Daar overheersen dan ook wolkenvelden, kan zelfs een drup regen vallen en waait het stevig, met soms een windkracht 5 of 6.

Tweedeling
Dinsdag trekt het bovengenoemde lagedrukgebied van Schotland naar het zuiden van Noorwegen. Een bijbehorend koufront ligt grotendeels boven de Noordzee, maar weet ook net het noorden van ons land te bereiken. Daar is het dan ook nog steeds tamelijk bewolkt met soms een beetje regen. Het front blijft de hele dag een beetje op dezelfde plek slepen en elders is het dan ook droog met geregeld zon, het meeste in de zuidelijke provincies.

Zuidoosten zomers warm
Voor het koufront uit wordt de wind even zuidelijk en dan stroomt er warme lucht vanuit Zuid-Europa onze omgeving in. Vooral in Limburg stijgt de temperatuur dinsdagmiddag dan tot een zomerse 25 a 26 graden. Elders in het binnenland warmt het op naar 21 tot 24 graden, en onder de bewolking in het noorden wordt het maximaal een graad of 20. Het waait daarbij stevig, aan de kust af en toe windkracht 6. Tegen de avond neemt de wind geleidelijk wat af en draait dan terug naar het zuidwesten tot westen.

Vanaf woensdag minder warm
Woensdag trekt het koufront verder het land in, met wolkenvelden en soms wat regen of motregen, maar in het zuidoosten is het daar vooruit eerst nog wel lange tijd droog met wat ruimte voor zon. Pas tegen de avond neemt ook daar de bewolking toe en in de nacht naar donderdag volgt ook daar wat regen. De wind draait achter het front naar het noordwesten en vanaf dat moment wordt het minder warm. In het relatief zonnige Zuid-Limburg komt het kwik nog op lokaal 25 graden uit, elders wordt het nog maar 17 tot 20 graden.

Wisselvalliger
Ook de dagen daarna houden we middagtemperaturen net onder 20 graden en is het licht wisselvallig. Donderdag trekt het koufront via het zuidoosten het land uit en daarna is er weer wat ruimte voor de zon.

Datum: maandag 10 september 2018, 13:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Noordelijke, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry