Major hurricane Florence op weg naar de VS

09/09
2018
Het hurricaneseizoen begint op gang te komen. Mogelijk zien we de komende dagen zelfs een gevaarlijke hurricane recht op de oostkust van de VS afkoersen. Tropische storm Florence komt op dit moment boven warmer zeewater en ontwikkelt zich razendsnel tot een major hurricane. Hoe sterk deze orkaan wordt en waar ze precies aan land zal gaan, is op dit moment nog onzeker. De bewoners van de Carolina’s, maar ook inwoners van grote steden zoals Washington houden de berichten van het Nationaal Hurricane Center nauwlettend in de gaten…

Helene

Heel lang bleef het rustig op de Atlantische Oceaan. Doordat het zeewater in het geboortegebied van orkanen minder warm was dan normaal, zagen we tot nu toe slechts een paar tropische stormen ontstaan. De meeste haalden de oversteek naar het Caraïbisch gebied en de oostkust van de VS niet. De afgelopen dagen kwam er al een beetje beweging in de atmosfeer. Vandaag zien we maar liefst drie tropische stormen op de Atlantische Oceaan. Voor de westkust van Afrika zien we tropische storm Helene. Zij veroorzaakt vandaag op de Kaapverdische eilanden een zware storm en hoge golven. Helene trekt vrij snel westwaarts, activeert nog een beetje boven open zee tot een hurricane met windsnelheden tot 160 km per uur. Onzeker is hoe het Helene later in de week zal vergaan. Mogelijk wordt zij andere (gewone) depressie gedrongen af te buigen naar het noorden, komt daarbij weer boven koeler zeewater en zal in de activiteit gaan afnemen.

Isaac

Dan hebben we tropische storm Isaac die morgen, maandag boven warmer zeewater terecht komt en zich ontwikkelt tot een hurricane. Woensdag/donderdag trekt Isaac als hurricane van de eerste of tweede categorie met windsnelheden van 75 tot 85 km per uur over de bovenwindse eilanden (Barbados). Of St-Maarten een veeg mee krijgt, is nu nog onzeker.

Florence

De potentieel meest gevaarlijke tropische storm op dit moment is Florence. Vanuit de ruimte gisteren bij daglicht goed te zien, nog net niet zichtbaar met een echt oog. Maar nu Florence vandaag boven warmer zeewater komt en de bovenlucht (shear) afneemt, zal ze vrij snel ontwikkelen tot een echte hurricane (met een oog). Florence ligt op dit moment nog ruim 1200 km ten oosten van de Bermuda’s en trekt (nu nog) vrij langzaam met een snelheid van 10 km per uur naar het westen. Rondom de tropische storm waaien windsnelheden van 110 km per uur. De verwachting is dat Florence morgen, maandag verder intensiveert en een major hurricane (cat 3), tussen Bermuda en de Bahama’s doortrekt en daarna afkoerst op de oostkust van de Verenigde Staten. Op weg naar de VS kan de hurricane mogelijk nog sterker uitgroeien boven warm zeewater tot een hurricane van de derde of vierde categorie (major hurricane) met windsnelheden rond 230 km per uur. Uit de banden die rond het oog draaien zal heel veel regen vallen. De winden rondom de orkaan zullen huizenhoge golven veroorzaken. Hoe sterk de hurricane uiteindelijk zal worden is op dit moment nog onzeker, waar de hurricane uiteindelijk aan land zal gaan ook. De bewoners langs de oostkust van de VS, in North- en South Carolina, maar ook in Virginia (Washington) houden hun hart vast.

Datum: zondag 9 september 2018, 13:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Barbados, Bermuda, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry