Marine vol energie op Wereldhavendagen Rotterdam

07/09
2018
De Koninklijke Marine doet nog tot en met zondag mee aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Bezoekers van het evenement kunnen onder meer een bezoek brengen aan luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen, het mariniersdorp en kijken naar demonstraties. Zo is te zien hoe de marine in het Caribisch gebied drugssmokkelaars aanhoudt en in de wateren rond Somalië piraten aanpakt.

Special forces van het Korps Mariniers (NLMARSOF) overmeesteren tijdens een demo een groep terroristen.

De Koninklijk Marine is al jaren een vaste deelnemer aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het thema van de Wereldhavendagen is dit jaar 'Energize'. Dat verwijst naar het duurzame karakter van de Rotterdamse haven en de vele innovaties die de haven naar een schoner tijdperk brengen.

Ook de marine ontwikkelt zich op het gebied van duurzaamheid. Onder andere met de hybride sleepboten van de Waddenzeeklasse en het varen op duurzame brandstof door de mijnenjagers en hydrografische schepen.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen ligt aan de Rotterdamse kade en is te bezoeken.

Kijken en meedoen

Tijdens de Wereldhavendagen zijn de aanwezige marineschepen opengesteld voor publiek. Naast de Evertsen is dat bijvoorbeeld de sterkste (hybride) sleepboot in de geschiedenis van de marine. In de haven ligt ook een NAVO-vlootverband van mijnenbestrijders dat toegankelijk is.

Rotterdam en mariniers zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Aan de Parkkade zijn alle bezoekers dan ook van harte welkom in het mariniersdorp. Kinderen en jeugdige volwassenen kunnen worden gecamoufleerd. Ze mogen zich uitleven op de hindernisbaan, een ritje maken in een rupsvoertuig en kennismaken met mariniers en hun materieel.

Leden van NLMARSOF (Netherlands Maritime Special Operations Forces) gebruiken tijdens de demonstratie op de Maas ook hun snelle FRISC-motorboten.

Spectaculaire demo’s

De marine trakteert het publiek tijdens de Wereldhavendagen daarnaast 2 keer per dag op verschillende spectaculaire demonstraties. Het oudste krijgsmachtdeel demonstreert onder andere hoe zij een koopvaardijschip bevrijdt van Somalische piraten en hoe de marine drugssmokkelaars in het Caribisch Gebied onderschept. De maritieme gevechtshelikopter NH90 speelt samen met de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC’s een belangrijke rol in deze operaties.

Het actuele programma en tijden staan op wereldhavendagen.nl.

Datum: vrijdag 7 september 2018, 14:40
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry