MeteoGroup klaar voor de Noord

07/09
2018
“Iedereen moet ervaring opdoen bij het varen over de Noordelijke IJszee. Maar we zijn er in de weerkamer klaar voor; weerdata, golveninformatie en ijsdata zijn beschikbaar,” aldus Rijk van Egdom, senior nautisch meteoroloog bij MeteoGroup.

Nieuw en onbekend
Maersk heeft de primeur om als eerste scheepvaartbedrijf een containerschip via de Noordoostelijke Doorvaart te sturen. De speciaal ontworpen Venta Maersk is eind augustus vanuit Vladivostok vertrokken en wordt vooralsnog op 22 september verwacht in de haven van Bremen. Aan boord het SPOS-systeem van MeteoGroup; een routerings-hulpmiddel met onder andere informatie over wind, ijsgang en zeestromingen. Het transport van Maersk is een experiment, om te kijken of het kan. Of het ijs dat in de ‘warme maanden’ overblijft op zee, toch niet een te groot obstakel vormt, bijvoorbeeld. Als het lukt, zou het in ieder geval een grote efficiency-slag opleveren. Er wordt een heleboel brandstof en tijd bespaard als de route via het Suezkanaal wordt ingeruild tegen een route langs noordelijk Rusland. Mogelijk is het een begin van meerdere transporten via deze Arctische route.

Deze route langs Rusland volgt op de sinds een paar tiental jaren regelmatig bevaren Noordwestelijke Doorvaart, die langs de noordkust van Canada loopt. Er is nog een derde route te bedenken; de Transpolaire Route, recht over de geografische Noordpool. Maar deze is de komende decennia nog niet voor commerciële doeleinden te gebruiken. Het ijs is er nu het hele jaar aanwezig.

Een schip gaat niet zomaar over de IJszee
Het vergt nogal wat van schip en bemanning om in Arctische wateren te varen. René Snoek, master mariner in de weerkamer van MeteoGroup, benoemt een aantal facetten. “Lang niet elk schip kan in deze zone van de wereld varen. Het schip moet diepvriesbestendig zijn, dat betekent van een bepaalde ijsklasse zijn waardoor het schip een vooraf gedefinieerde ijsgang kan hebben. De isolatie moet op orde zijn. De technische installatie aan boord moet de brandstof op temperatuur kunnen blijven houden om te voorkomen dat de brandstof bevriest of niet meer verpompbaar is. Er zal forse ijsafzetting kunnen plaatsvinden op dek en lading. Ook met dat extra gewicht moet de stabiliteit van het schip geen gevaar lopen.” Collega Rijk van Egdom vult aan: “Een schip dat langzaam door het ijs vaart, is vatbaarder voor wind. Met al dat aangekoekte ijs erop mag er ook dan uiteraard geen kapseisgevaar zijn.”

Het varen over de Noord zal dus ook extra kosten met zich meebrengen. Alleen goed aangepaste schepen kunnen ingezet worden. En dat is nog niet alles. Als er meerdere rederijen kiezen voor deze route, dan zal er infrastructuur beschikbaar moeten komen. Denk aan havens, ijsbrekers en loodsen. “Dat zijn elementen waar we als meteorologen geen invloed op hebben,” aldus René Snoek. Hij vervolgt: “Maar het zou een enorm leuke uitdaging zijn om voor dit gebied schepen te mogen begeleiden. Zowel voor onze ex-zeevarenden, waarvan er een aantal ervaring hebben met het varen in ijsgebieden, als voor meteorologen.”

Meteo-uitdagingen
De Shipping en Offshore afdeling van MeteGroup staan allebei klaar om klanten te begeleiden. Ook al zullen de aanvragen na het experiment van Maersk niet meteen binnenlopen. Niet alleen vanwege de nog maar korte duur van ijsvrij water (ongeveer drie maanden) en de speciale schepen, maar ook vanwege alle onzekerheden en onbekendheden. Zo is de hele discussie over de reikwijdte van de territoriale wateren nog niet uitgewoed en zijn er meerdere landen die de Noordpool claimen.

Rijk: “Bij MeteoGroup zijn we ons zeer bewust van de moeilijkheden en uitdagingen. Er zijn allerlei lastige situaties waar je in terecht kunt komen. Denk aan slechte zichten of drijfijs. Met al die drijvende ijsplaten kan een draaiing van de wind, bijvoorbeeld vlak achter een lagedrukgebied, een enorm ijsveld ineens voor de boeg van een schip laten verschijnen. Dat moet je dan wel kunnen verwachten.” René: “We weten eigenlijk alleen bij benadering tegen welke problemen je kunt oplopen. Het is een groot en gedeeltelijk onbekend gebied.”

“Het is wel deels onbekend, maar MeteoGroup heeft goede ervaringen opgedaan tijdens het liften van de Koersk, in 2001,” vervolgt Rijk van Egdom. “Ook tijdens opdrachten op de Barentszee ging dat goed. De verificaties tonen aan dat we dat prima kunnen. De data waar we toen mee werkten waren prima. Dus ik heb ook vertrouwen in de data voor een paar graden noordelijker, in het poolgebied. En dus ook in het maken van verwachtingen voor de noordelijke IJszee. We zullen alleen allemaal gezamenlijk ervaring moeten opdoen. En gezamenlijk steeds meer leren.”

Ver weg van alles
De noordelijke IJszee is een onherbergzaam gebied. Een oceaan waarvan het aandeel ijs dat tijdens het smeltseizoen verdwijnt, steeds groter wordt. Mark Streuper, accountmanager Shipping bij MeteoGroup: “Het is een heel bijzonder deel van de wereld, één van de grootste natuurgebieden op aarde. Daar past extra voorzichtigheid bij. Wat als er daar iets gebeurt, bijvoorbeeld een container die van een schip af valt? En daarbij; wie komt je redden als je in nood bent?” Hij ziet zeker mogelijkheden, maar ook nog een heleboel praktische zaken die nog geregeld moeten worden. “Het is sowieso heel spannend. Ook nu met de Maersk. Ik volg het met veel aandacht.”

Meer informatie over de diensten van MeteoGroup? Neem een kijkje op onze bedrijfswebsite.

Datum: vrijdag 7 september 2018, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bremen, Canada, Duitsland, Noordelijke, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry