Gordon nog net orkaan?

04/09
2018
Lange tijd was het erg rustig voor wat betreft tropische stormen en orkanen op de Atlantische Oceaan, maar nu begint de activiteit geleidelijk toe te nemen. Er zijn momenteel twee tropische stormen actief, namelijk Florence – die nu midden op de Atlantische Oceaan raast – en Gordon. Laatstgenoemde is boven de Golf van Mexico actief en raast nu nog steeds in kracht toenemend richting de Amerikaanse zuidkust. Naar verwachting wordt hij net voor ‘landfall’ nog een orkaan.

Tropische storm Gordon ontstond op de laatste dag van augustus in het gebied tussen Florida, de Bahama’s en Cuba. Aanvankelijk was het vooral een geclusterd buiengebied dat op dat moment goed in de gaten werd gehouden, maar de dagen erna ontwikkelde het geheel zich snel tot een tropische storm en op 3 september kreeg het de naam Gordon.

Waarschuwingen
Inmiddels ligt Gordon iets ten westen van de Amerikaanse staat Florida en ongeveer 450 kilometer ten zuidoosten van de monding van de rivier de Mississippi. Voor een groot deel van de Amerikaanse zuidkust staat een waarschuwing uit voor hevige wind en mogelijk grote neerslaghoeveelheden, en vooral voor de staten Alabama en Mississippi staat een orkaan waarschuwing uit voor de komende 36 uur. Precies dezelfde plek als waar op 29 augustus 2005 orkaan Katrina aan land kwam, met toen desastreuze gevolgen. In delen van New Orleans zijn zelfs nu de gevolgen daarvan nog deels te zien.

Orkaan
Het komende etmaal lijkt Gordon boven het warme zeewater van de Golf van Mexico verder uit te groeien tot een orkaan in de eerste categorie, met gemiddelde windsnelheden van 120 kilometer per uur en windstoten tot rond 150 kilometer per uur. Eenmaal boven land zal hij snel in kracht afnemen.

Voorbereidingen
De Amerikaanse zuidkust maakt zich dan ook op voor de komst van Gordon. Men bereidt zich voor op levensbedreigende situaties, met veel wind en zeer zware windstoten, maar ook veel regen. Er wordt op sommige plaatsen 300 millimeter verwacht en daarbij kans op overstromingen. Gelukkig is Gordon niet zo zwaar als Katrina in 2005, maar ook deze orkaan kan veel schade veroorzaken!

Datum: dinsdag 4 september 2018, 13:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Cuba, Mexico

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry