4. Het College heeft drie beoordelingsmogelijkheden.

03/09
2018
A. Voordat het College een beslissing neemt, kan het een opsporingsonderzoek instellen. Dit onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de hoofdofficier van justitie van het arrondissement waar de late zwangerschapsafbreking categorie 2 of de levensbeëindiging pasgeborene heeft plaatsgevonden. Afhankelijk van de resultaten van het opsporingsonderzoek beslist het College of al dan niet tot vervolging van de arts wordt overgegaan.

B. Het College kan besluiten om de zaak al dan niet onder bepaalde (bijzondere) voorwaarden te seponeren. Indien het College de zaak seponeert, betekent dit dat het de arts niet of niet verder zal vervolgen. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan het College een bepaalde (bijzondere) voorwaarde aan het sepot verbinden, bijvoorbeeld dat hij gedurende een bepaalde tijd geen late zwangerschapsafbreking of levensbeëindiging bij pasgeborenen mag uitvoeren.

C. Het College kan een arts vervolgen na het opsporingsonderzoek. Dit betekent dat de arts wordt gedagvaard en dat de zaak wordt voorgelegd aan de strafrechter. Ook dit proces zal onder de verantwoordelijkheid vallen van de hoofdofficier van justitie van het arrondissement waar de late zwangerschapsafbreking of de levensbeëindiging heeft plaatsgevonden.

Van al deze beslissingen worden de arts en de Beoordelingscommissie in kennis gesteld.

De beslissingen van het College worden gepubliceerd op www.om.nl.

Datum: maandag 3 september 2018, 13:25
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry