3. Afwegingen van het College van procureurs-generaal.

03/09
2018
Om de zaak goed te kunnen beoordelen, bekijkt het College het oordeel van de Beoordelingscommissie en het medisch dossier. Het oordeel van de commissie is belangrijk voor het College, maar is niet doorslaggevend. Het College beoordeelt de zaak namelijk op grond van zijn eigen bevoegdheid en verantwoordelijkheid en beslist of en zo ja, welke stappen er tegen een arts moeten worden genomen. Het hangt af van de concrete omstandigheden van het geval welke beslissing het College zal nemen. Hierbij is het oordeel van de Beoordelingscommissie van groot belang. Bij een als zorgvuldig beoordeelde zaak zal er voor het College niet snel aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek of vervolging.

De zaak zal dan doorgaans via een onvoorwaardelijk sepot worden afgedaan. Dit ligt anders bij een onzorgvuldig oordeel. Echter, in alle gevallen zal worden bekeken of de arts een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Met andere woorden: is er voldoende wettig en overtuigend bewijs voor een strafbaar feit? Daarnaast zal bekeken worden of de vervolging opportuun is. Dit betekent dat de officier van justitie zich zal afvragen of de vervolging het algemeen belang dient. Indien vervolging niet opportuun is, kan de officier van justitie afzien van vervolging. Gronden voor opportuniteit zijn bijvoorbeeld herhalingsgevaar en de ernst van het feit.

InĀ artikel 6 en 7 van de Regeling zijn de zorgvuldigheidseisen benoemd waaraan de arts moet voldoen wil hij een succesvol beroep kunnen doen op de hierboven genoemde strafuitsluitingsgrond overmacht. Het College zal beoordelen of de arts hierop een geslaagd beroep kan doen.

Datum: maandag 3 september 2018, 13:23
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry