Nazomerweer van de baan

01/09
2018
Het is dit weekend prachtig nazomerweer. Lang duurt het niet, vanaf maandag komt er meer bewolking opzetten, volgen zelfs enkele buien en gaat de temperatuur iets omlaag.

Een aantal dagen geleden zaten de weermodellen allemaal op één lijn. Niet alleen dit weekend, maar ook volgende week zou het onder regie van een krachtig hogedrukgebied zonnig, droog en vrij warm septemberweer worden. Echt nazomerweer dus. Sinds donderdag laat het Europese weermodel echter een iets andere optie zien voor begin volgende week waardoor van nazomerweer geen sprake meer is. Het Amerikaanse GFS blijft echter positief, maar is op dit moment het enige model.

Hogedrukgebieden
Als we nu een blik werpen op de Europese weerkaart, dan valt vooral een hogedrukgebied op in de buurt van ons land. Het maakt deel uit van een krachtig hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa en er is zelfs verbinding met de hogedrukzone nabij de Azoren. Dit weekend zorgt het voor rustig septemberweer. De aanwezige luchtsoort is van origine niet heel erg warm, maar geholpen door de zon wordt het vandaag toch ruim 20 graden en morgen 22 tot 24 graden.

Maandag zijn de hogedrukgebieden nog altijd goed vertegenwoordig op de weerkaart. Er ligt een kern ruim ten westen van Ierland, één in de buurt van Helsinki en een derde kern vinden we boven de Oeral. Lagedruk is daardoor terug te vinden boven het warme binnenland van Spanje met in de middag de vorming van enkele fikse onweersbuien. De kustgebieden krijgen daar overigens weinig van mee, dus de vakantiegangers zitten daar nog goed. Depressies trekken ook ten noorden van de hogedrukgordel via IJsland naar het uiterste noorden van Scandinavië en tenslotte is het ook wisselvallig met soms zware buien in Centraal-Europa.

Indraaiende buienstoring
Het zijn nu juist die buien boven Midden-Europa die bij ons het nazomerweer snel laten verdwijnen. Meestal komt het weer bij ons uit het westen, nu lijkt het uit het oosten te komen. Maandag komt er meer bewolking opzetten en later volgt langs de oostgrens al een enkele bui of valt er enige tijd regen. Dinsdag en woensdag blijft deze buienzone boven ons land vrijwel stilliggen want hogedruk boven de Britse Eilanden voorkomt dat de buien nog verder naar het westen kunnen uitbreiden.

Niet alleen het Europese weermodel laat deze ontwikkeling al enkele uitdraaien achter elkaar zien, ook de kaarten van de Engelse en Duitse weerdienst komen met toenemende bewolking en enkele buien (al dan niet met onweer) vanuit het oosten. Onder de bewolking en tijdens regen is het uiteraard niet heel warm, de buien vormen wel de overgang met veel warmere lucht uit Zuidoost-Europa. Mochten de buien toch doordringen tot het oosten van Engeland, dan komen we zomaar ineens in zomers warme lucht terecht in de loop van de nieuwe werkweek.

Amerikanen blijven volhouden
Een vreemde eend in de bijt is inmiddels het Amerikaanse NCEP/GFS model. De afgelopen dagen moest dit model voor Nederland niets weten van bewolking en buien. Tot ver in de volgende week zou het volgens de Amerikaanse supercomputers prima nazomerweer zijn met flink wat zon en temperaturen tussen 20 en 26 graden. De buien bleven bij dit scenario net boven Duitsland hangen en ook de uitdraai van vanmorgen kwam met deze optie. Wel lijkt het volgens de huidige berekeningen met een aantrekkende noordoostenwind iets minder warm te worden; 18 tot 23 graden.

Ondanks dat het Amerikaanse weermodel zeer serieus genomen wordt in de weerkamer, kiezen we toch voor de optie van het ECMWF model. Het feit dat ook de Duitse en Engelse lange termijnverwachtingen de opties van het Europese model ondersteunen is daarin de doorslag. Of daarmee de nazomer volledig van de baan is? Nee, misschien dat we de komende dagen wel zien dat de buien toch makkelijker naar Engeland kunnen doorschuiven. In dat geval breekt de zon weer door en vertoeven we zowaar in zomerse luchtmassa’s. Bovendien blijven hogedrukgebieden vrij noordelijk liggen en is er dus niet veel nodig om ons uiteindelijk mooi nazomerweer op te leveren.

Datum: zaterdag 1 september 2018, 12:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Finland, Helsinki, IJsland, Ierland, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry