De rechtspraak en de bedrijfsgeheime bewijsanalyse

31/08
2018
Steeds meer bedrijven leunen zwaar op de wettelijke bescherming voor bedrijfsgeheimen, en dat heeft grote impact op de strafrechtspraak. Dat las ik bij Boing Boing een tijdje terug. Het gaat om software die analyses doet op data gebruikt als bewijs, of inschattingen van vluchtgevaar of recidive. Wie als verdachte de bevindingen van die software wil aanvechten, moet eigenlijk wel de broncode en/of brondata er bij hebben. En dat mag dus niet, omdat die bedrijven zich beroepen op de bescherming van handelsgeheimen. Een erg zorgelijke ontwikkeling.

Software in de rechtspraak is de laatste paar jaar aan een forse opmars bezig. Steeds vaker wordt software daarbij ingezet die adviezen of analyses doet waar rechters, advocaten en officieren op kunnen werken. Een bekend (berucht?) voorbeeld is COMPAS, dat recidivisme voorspelt. Daarmee kan een rechter makkelijker bepalen of iemand op vrije voeten gesteld moet worden of liever toch niet.

Het grote probleem met al deze software is dat ze vaak moeilijk (of gewoon helemaal niet) aangeven hoe ze tot hun analyse komen. Steeds vaker proberen gedaagden dan ook inzage te krijgen in de broncodes en achterliggende algoritmes. En dat lukt dus niet, omdat de leveranciers zich kunnen beroepen op bescherming van handelsgeheimen. De definitie van een handelsgeheim is immers dat iets waarde heeft omdat het geheim is, en dat past goed bij zo’n algoritme.

Het wringt natuurlijk enorm met het vereiste van transparantie in de rechtspraak. Wat mij betreft zou het dus een goede zaak worden als het verboden wordt software-analyses als bewijsondersteunend middel te gebruiken tenzij de werking transparant is en er een externe analyse op eventuele bias geweest is.

Arnoud

Het bericht De rechtspraak en de bedrijfsgeheime bewijsanalyse verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 31 augustus 2018, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry