Weekoverzicht Defensieoperaties

29/08
2018
In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 10 missies boven de Syrische provincie Deir al Zour. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot 29 augustus 2018.

Een Nederlandse F-16 in Jordanië.

Deze Nederlandse militair mocht de quad van een Noorse collega uittesten.

Litouwen

De Nederlandse eenheid in Litouwen bereidde zich voor op de Best Squad Competition op het gebied van militaire vaardigheden. Deze week strijdt de beste groep Nederlandse militairen tegen Duitse en Litouwse collega’s om de beker. De winnaar mag zich de Best Squad noemen. In 2 aaneengesloten dagen worden vaardigheden getest zoals schieten, radioprocedures, het behandelen van gewonden, een waterdoorsteek met drijfpakket en een hindernisbaan.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook chirurgische teams voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. De Nederlanders werken in het hospitaal nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici. Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif. Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken. De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de SNMG2. Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee. Een oude Duitse zeemijn ontploft voor de kust van Vlissingen met een waterzuil als gevolg.

Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte 30 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. Ook hielpen ze hun Belgische collega’s bij het ruimen van een vliegtuigbom. Het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog lag bij de Brusselse luchthaven Zaventem. Voor de Zeeuwse kust bracht de maritieme tak van de EOD vanaf mijnenjager Zr. Ms. Urk een 700 kilo zware Duitse zeemijn tot ontploffing. Die werd in juli gevonden bij het aanleggen van de stroomkabel voor windpark Borssele. Omdat de mijn in zee onschadelijk werd gemaakt, werd de scheepvaart stilgelegd. Een functionaris van het Korps Marinebrandweer adviseerde bij het bestrijden van een brand aan boord van een vissersboot in Harlingen. Nederlandse militairen hielpen bij het transport van 100 gevangenen op Bonaire.

Defensie hielp bij de verhuizing van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland op Bonaire. Nederlandse militairen regelden onder meer het verkeer, patrouilleerden duidelijk zichtbaar door de straten en fungeerden als chauffeur. De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.

Datum: woensdag 29 augustus 2018, 10:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Flevoland, Friesland, Harlingen, Irak, Kabul, Leeuwarden, Litouwen, Mali, Polen, Soedan, Turkije, Urk, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry