Nieuwe zomerperiode voor het inkoppen

27/08
2018
De warmste zomer ooit is bijna voorbij. Vrijdag loopt ie af, voor meteorologen tenminste. Voor de meeste anderen is het toch 21 september waarop de zomer eindigt en de herfst begint. Voor wat het weer betreft, betekent dit echter geenszins dat het niet meer warm kan worden. Ook de septembermaand heeft al meermalen bewezen een echte zomermaand te kunnen zijn. De grote vraag is natuurlijk of dat ook dit jaar gebeurt. De modellen hinten er wel een beetje op…

Het is alweer een paar weken geleden dat we de echte hitte kwijtraakten en dat het weer begon te regenen. Op veel plaatsen (maar niet overal) lijkt de augustusmaand straks als een natte maand de boeken in te gaan. Hier en daar is het totaal aan neerslag al tot in de buurt van 140 millimeter opgelopen, ongeveer twee keer de maandhoeveelheid. Maar droge plekken zijn er ook nog steeds. Zo is er in een brede strook langs de oostgrens nog niet meer dan 40 tot 60 millimeter gevallen en ook in een strook van Zeeuws-Vlaanderen naar Utrecht valt het duidelijk nog tegen.

Warmste zomer ooit
Voor wat de gemiddelde temperatuur betreft, lijkt de huidige augustusmaand de minst spectaculaire van de bijna voorbije drie zomermaanden te worden. Zat juni met zijn gemiddelde temperatuur bijna 2 graden boven normaal en juli zelfs bijna 3, augustus lijkt iets meer dan één graad warmer dan normaal uit te pakken. Voor de zomer als geheel koersen we af op een gemiddelde temperatuur die ongeveer 2 graden boven de normaal uit lijkt te komen, voldoende om de warmste zomer van de eeuw tot nu toe (2003) met twee- of drietienden van een graad te verslaan.

Eerst nog wisselvallig
Kijken we naar het weer op de korte termijn, dan zijn we nog niet helemaal van de wisselvalligheid af. Zo leek het gisteravond, toen een gebied met regen vanuit het westen het land binnentrok, wel even herfst. De zuidelijke wind trok boven land op veel plaatsen tot vrij krachtig of krachtig aan (kracht 5 tot 6) en was sterk vlagerig. Aan zee en op het IJsselmeer trok de wind een tijdje tot hard aan (kracht 7) en een stukje buitengaats op de Noordzee was er een stormachtige wind. De meeste regen viel in het noorden en in Zeeland, zo tussen 5 en 10 millimeter. Elders viel minder.

Morgen al beter
Vandaag vallen eerst nog een paar buitjes, maar vanmiddag trekken die naar het oosten weg. Dan komt vanuit het westen ook de zon er weer af en toe door. De westelijke tot zuidwestelijke wind is matig, aan zee eerst nog vrij krachtig of krachtig en de temperaturen lopen op tot tussen 18 en 20 graden. Vanavond, vannacht en morgen ziet het er beter uit omdat vanuit het westen een rug van hogedruk passeert. Er komen meer opklaringen, morgen in de loop van de dag ontstaan ook weer stapelwolken, maar het blijft droog. En bij een zwakke, hooguit matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind kan het morgen alweer tussen 22 en lokaal 24 graden worden. Heerlijk weer dus.

Woensdag nog een keer regen
Woensdag lijkt de voorlopig laatste storing in de rij te passeren. Het is een combinatie van een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk naar het noordoosten trekt en een koufront dat vanaf de Britse eilanden dichterbij komt en ons land passeert. De bewolking neemt dan ook snel toe en er volgen perioden met regen. In het oosten, waar de warmere lucht een deel van de dag nog aanwezig is, kan het ook tot onweer komen. Er is maar weinig wind en de temperaturen komen tussen 20 en 23 graden uit, met de hoogste waarden in de gebieden tegen de Duitse grens. Overigens kan er op veel plaatsen tussen 5 en 10 millimeter vallen, tijdens onweersbuien nog een beetje meer.

En daarna zomer?
Daarna wordt het interessant. Vanaf donderdag lijken hogedrukgebieden het weer in onze omgeving opnieuw in de greep te krijgen. Dat gebeurt op een manier die we van eerder deze zomer maar al te goed kennen. Het hogedrukgebied bij de Azoren begint opnieuw de ene na de andere aparte hogedrukcel op onze omgeving af te vuren. Storingen kunnen onze omgeving vanaf dat moment eigenlijk niet meer bereiken, of als dat wel lukt alleen in sterk verzakte vorm. We weten van eerder deze zomer dat zo’n patroon, zodra het zich eenmaal heeft ingesteld, lang stand kan houden.

Hoe warm en zonnig wordt het?
Een vraag die zich vervolgens automatisch aandient, is dan natuurlijk hoe warm het in zo’n situatie nog kan worden, met in het achterhoofd dat de dagen inmiddels weer duidelijk korter worden. Twee dingen zijn daarbij van belang: hoeveel zon krijgen we en hoe warm wordt de bovenlucht? Voor het beantwoorden van de zonvraag is het van belang te weten waar de as van het hogedrukgebied in onze omgeving straks terechtkomt. Liggen we aan de zuidkant ervan dan is de wind bij ons oost tot noordoost en in dat geval schijnt de zon volop. Wordt het een plekje van de noordkant van de hogedrukas, dan heeft de wind een westelijke component en komt meer bewolking voor.

Bovenluchttemperaturen
De bovenluchttemperaturen lijken op een hoogte van rond 1500 meter zo tussen 10 en 12 graden uit te komen, met omdat we ver vooruitkijken nog wel een redelijke spreiding. Nemen we die 10 tot 12 graden als basis, dan kan het op de warmste plekken als alles meezit nog best tussen 25 en 28 graden worden. En, als het langer aanhoudt, misschien ook nog wel een stukje warmer. Het zou niet de eerste keer zijn dat september ons met een zomerse periode van formaat verrast.

Inkoppen!
Dus, het lijkt erop dat vat van de zomer nog steeds niet helemaal leeg is. Ook al deed het weer van de afgelopen weken misschien anders vermoeden, een zomerse periode ligt op de loer. Om in voetbaltermen te spreken: de voorzet is gegeven, hij hoeft alleen nog maar te worden ingekopt!

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 27 augustus 2018, 08:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Groningen, Leek, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry