Koudeput brengt Noordzeebuien

24/08
2018
Het neerslagtekort gaan we er niet mee opheffen, maar het helpt natuurlijk wel. De buien die vanavond en vannacht vallen, brengen lokaal meer dan 40 millimeter. Dat zet zoden aan de dijk. De neerslag toont haar ‘late zomer- en herfstgezicht’, door de buien vooral in de kustprovincies te laten vallen.

De veroorzaker van de buiigheid van het komend etmaal is een naderende en vervolgens overschuivende koudeput. Deze is zichtbaar op de kaart in afbeelding 2. Deze weerkaart toont niet de gangbare situatie aan de grond, maar op zo’n 5 kilometer hoogte. Op die hoogte zie je duidelijk wat de aanjager van de neerslag is; uitzakking van koude lucht vanuit het noorden. Deze kou leidt tot flinke onstabiliteit. Dat wil zeggen dat de lucht in stijging wordt gebracht. En lucht die stijgt, kan op enig moment tot een bui uitgroeien. Áls ook aan allerlei andere voorwaarden wordt voldaan.

Grote onstabiliteit
Zo moet de lucht vochtig genoeg zijn en moet de uitgroeiende wolk niet tegen een ondoordringbare laag aanstoten (inversie). Afbeelding 3 toont de modelmatige opbouw van de lucht die we vannacht boven de kop van Noord-Holland verwachten. Het wateroppervlak van de Noordzee is zo tegen het einde van de zomer flink opgewarmd en staat goed te dampen. De lucht boven de Noordzee is ongeveer 17 graden. De aangevoerde lucht die vannacht arriveert is op 8 kilometer hoogte ongeveer min 40 graden. Het temperatuurverschil is zeer groot en wekt niet alleen stijgbewegingen op, maar is ook een indicatie voor onweer.

Buien kunnen vannacht dus tot 8 kilometer hoogte doorgroeien, maar schieten vervolgens ook nog een stukje door de tropopauze (het deksel). Op 9 kilometer hoogte is de verwachte windsnelheid zo’n 50 knopen. Een deel van die wind kan door de naar beneden vallende regen mee omlaag komen en in de vorm van zware windstoten op land komen. Vooral in de kustprovincies, waar de minste wrijving is en de temperatuur onderin de bui het hoogst, kunnen daardoor lokaal zware windstoten tot 80 kilometer per uur optreden. Boven land zijn windstoten tot 60 km per uur mogelijk.

Hoeveel regen en waar
Er vallen tijdens de overdagperiode van deze vrijdag ook al enkele buien, voornamelijk in de noordelijke helft van het land. De ‘gewone’ wind is zuidwest en aan zee veelal (vrij) krachtig, 5-6 Bft. De heftigere buien zullen vanavond boven de zuidelijke Noordzee oppoppen en middels de zuidwestelijke wind alle kustprovincies inschuiven. Inclusief de Noordoostpolder en Drenthe. Naast zware windstoten is er ook onweer bij de buien mogelijk. Bovendien valt er behoorlijk wat neerslag. In de nacht trekt de koudeput iets meer landinwaarts, wordt de wind aan de kust wat meer westelijk (5-6 Bft), en schuiven de buien verder landinwaarts.

Doordat het om buien gaat, is het lastig exact te verwachten hoeveel neerslag er valt. Maar een indicatie is wel te geven. In de kustprovincies en ten oosten van het IJsselmeer kan er in de periode van vanavond tot en met zaterdagochtend zo’n 10 tot 40 millimeter vallen, lokaal meer. In het binnenland valt tot maximaal 10 millimeter.

Morgen overdag bevinden we ons nog steeds onder de koudeput, zij het dat de activiteit geleidelijk afneemt. Met een aanlandige wind schuiven de buien over het hele land en daar kan lokaal nog een klap onweer bij optreden. De luchtsoort is polair en dus zien we naast blauwe luchten mooi afstekende wolkenpartijen. In die luchtsoort kan het bij het wegvallen van de wind in de nachten alweer aardig koud worden…

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 24 augustus 2018, 12:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Flevoland, Noordelijke, Noordoostpolder

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry