De atypische zomer van Spanje

23/08
2018
Over het weer is altijd wel wat te vertellen. Van deze zomer zullen veel mensen melden hoe bijzonder heet en droog ‘ie was. Maar ook in een land als Spanje hebben ze het over de atypische zomer van 2018. Dat begon al in mei.

Mei met overstromingen
De maand mei bracht voor Spanje als geheel een normaal beeld. Echter, er waren grote regionale verschillen die in het overkoepelende beeld tegen elkaar wegvielen. Zo schudden de inwoners in het Andalusië en Extremadura hun hoofden vanwege de bijzondere kilte. Én vanwege de buien. Het was neerslag die absoluut nog welkom was, na het droge jaar 2017, maar op een ongewoon moment. En dan de bescheiden maxima. Terwijl we in Nederland de warme en zomerse dagen aaneen regen, kwam de thermometer in Zuid-Spanje de eerste mei-week met moeite aan de 20 graden. In de loop van mei ging de temperatuur omhoog. Zij het af en toe wat hakkelig. Slechts zeer lokaal werd eens de 30 graden aangetikt.

Opvallend was dat de buien in mei heel wat overstromingen veroorzaakten. Eerder schreven we al over de boordevolle stuwmeren en de buiten hun overs tredende rivieren in de Spaanse Pyreneeën. Ook spraken we met een oudere man in het dorpje Castelbo, die zich verbaasde over de weersomstandigheden van de meimaand.

Juni met hagelschade
Het bijzondere was dat het relatief ‘koele’ karakter van mei, doorzette in juni. Het ging ook dan om de zuidelijke delen van Spanje. Ditmaal niet alleen Andalusië en Extemadura, maar ook in Castilla la Mancha. Opvallend was de kille start van de junimaand. Het meestal bloedhete Sevilla haalde op de achtste juni maar net 20 graden. Pas vanaf de helft van de maand schoof de echte warmte binnen en was het er ’s middags continu ruimschoots boven 30 graden.

Ook in juni waren er nog buien, vooral in het begin van de maand en nog steeds tot diep in het binnenland. Terwijl de maanden juni en juli in het Spaanse binnenland meestal zo goed als droog verlopen. De stevige exemplaren leidden tot wateroverlast en hagelschade. Vele duizenden hectaren wijngaarden sloegen na een paar buien totaal kapot en stonden onder water. Dit gebeurde onder andere in Villanueva de Alcardete (Toledo)

Juli met 'kilte'
Deze hoogzomerse maand is ook weer opmerkelijk kil verlopen in het zuidwesten van Spanje. Relatief gesproken dan, want de temperaturen lagen uiteraard hoog. Maar beduidend minder hoog dan normaal in deze tijd van het jaar. De regio’s waar het juist veel warmer was dan normaal liggen in het oosten en het hele noordoosten.

De buien schoven vooral over het noorden en noordoosten. Ook in juli veroorzaakte dat de bekende nare beelden van ondergelopen velden en kapotgehagelde percelen. Op 11 juli veroorzaakten wind en slagregens 50 omgeknakte bomen in Zaragoza. Op de journaals dreven de auto’s in vers ontstane vijvers van regenwater. Op een aantal plekken stond het water een halve meter hoog tussen de huizen. Kustplaats Santander ontving op de 12e maar liefst 83mm neerslag. Het was de hoogste juliwaarde sinds 1954. De maandneerslag in Santander kwam hiermee uit op 189mm. Ook dat is een topnotering (was 107mm in 2011).

Augustus nipt aan records ontsnapt
Deze maand is nog volop bezig, maar begon met een uitermate hete week. Het leek er zelfs even op dat warmterecords geslecht zouden worden, maar uiteindelijk is dat niet gebeurd. Uiteindelijk heeft een hete stad als Sevilla als hoogste waarde 44,5 graden kunnen optekenen. Het was een hete golf in een verder bescheiden zomer voor de zuidelijke helft van Spanje. In Nederland was dat natuurlijk anders. We beleven nu pas een bescheiden episode in een snikhete zomer.

Bron: MeteoGroup, AEMET.

Datum: donderdag 23 augustus 2018, 15:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Huizen, Leek, Noord-Holland, Sevilla, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry