Hoe betrouwbaar vindt Facebook jou? Zo kom je erachter

22/08
2018
Facebook houdt bij hoe betrouwbaar het zijn gebruikers vindt. Er zijn nog veel vragen. Vragen waar een inzageverzoek antwoord op kan geven.

Gisteren kwam naar buiten dat Facebook bijhoudt hoe betrouwbaar het zijn gebruikers vindt. Maar hoe komt die score tot stand, wat zijn de consequenties hiervan en wat is je score eigenlijk? Vragen waar een inzageverzoek antwoord op kan geven.

Je reputatie tussen 0 en 1De Washington Post interviewde een medewerker van Facebook over hoe het de reputatie van gebruikers in kaart brengt in hun strijd tegen \`nepnieuws\`. Gebruikers krijgen een betrouwbaarheidsscore opgeplakt die begint bij 0 en eindigt bij 1. Daarnaast zou Facebook nog vele andere indicatoren gebruiken om je reputatie te bepalen. Bijvoorbeeld in hoeverre je misbruik maakt van de mogelijkheid in Facebook om berichten te bestempelen als ‘nep’ of ‘onacceptabel’.

Nog veel onduidelijkDat Facebook iets wil doen aan fake news op hun platform is logisch. Dat is op zich een nastrevenswaardig doel. De vraag is alleen hoe. Want hoe komt die betrouwbaarheidsscore precies tot stand? Waarvoor wordt die score precies gebruikt en wat als die score onterecht is?

Deze vragen blijven nu nog allemaal onbeantwoord en dat is problematisch. Want Facebook is niet zomaar een kleine speler. Samen met de andere techgiganten speelt het een belangrijke rol in hoe we met elkaar communiceren en onze informatievoorziening. Het heeft dus een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid als het besluit om reputatiestempels op gebruikers te plakken. Zo’n systeem zou op z’n minst eerlijk en transparant moeten zijn voor gebruikers. En als het fout gaat, moeten fouten gemakkelijk en snel gecorrigeerd kunnen worden.

Stuur een inzageverzoekDie verantwoordelijkheid hebben ze ook op basis van de Europese privacyregels. Als gebruiker van Facebook heb je namelijk recht op inzage in de gegevens die Facebook van je heeft. Als de gegevens niet kloppen, heb je het recht de gegevens aan te passen of aan te vullen.

Ervan uitgaande dat die reputatiescore automatisch tot stand komt op alle data die Facebook over je verzamelt en een aanzienlijke impact kan hebben, heb je óók recht om te weten wat de onderliggende logica van je reputatiescore is en moet je die kunnen aanvechten.

Wil je van je rechten gebruik maken en je score achterhalen? Stuur dan een inzageverzoek naar Facebook!

Een simpele brief per reguliere post, een verzoek per mail of berichtje via een online formulier van Facebook is genoeg om kosteloos inzage te krijgen. We hebben een voorbeeldtekst in het Engels voor je opgesteld die je hiervoor kunt gebruiken.

Houd je ons op de hoogte van je vorderingen?

Voorbeeldbrief per post

Voorbeeldtekst voor email/contactformulier

Stuur je je verzoek per post? Gebruik de volgende contactgegevens:

Facebook Ireland Ltd.

4 Grand Canal Square

Grand Canal Harbour

Dublin 2 Ireland

Stuur je je verzoek per mail? Gebruik dan het volgende e-mailadres:

datarequests@support.facebook.com

Stuur je je verzoek liever via het online contactformulier van Facebook zelf? Het formulier vind je hier.

Datum: woensdag 22 augustus 2018, 12:27
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry