Temperatuur maakt weldra buiteling

20/08
2018
Het zit er nu echt aan te komen; de middagtemperatuur zakt eind deze week tot onder de 20 graden. Op het landelijk hoofdstation, De Bilt, is dat voor het eerst sinds 24 juni. Het zijn uiteraard weer recordwaarden in deze zomer die vele records verpulvert.

De terugval van de hitte naar deze zeer getemperde zomerwaarde is begonnen vanaf 28 juli. Op die dag werden de langdurige hitte en droogte verdreven door serieuze buien en een straffe wind. Op de kaarten was toen al te ontwaren dat verzengende zomertemperaturen bijna geen kans van terugkomen meer hadden. Ook al brachten 6 en 7 augustus nog 30-plus temperaturen, veeleer schommelden de middagtemperaturen rond voor velen aangename waarden van 21 tot 25 graden. Een volgende stap omlaag is voor het einde van deze week in zicht.

Oorzaak temperatuurval
Het binnenstromen van een killere luchtsoort wordt mogelijk gemaakt door een zogeheten trog die boven de Benelux komt te liggen op vrijdag. Al vanaf de eerste tekenen van het binnenschuiven van dit weersysteem, op donderdag, gaan er bij ons buien vallen. De buien houden aan op vrijdag en zaterdag en kunnen lokaal ook onweer veroorzaken. De buiigheid wordt teweeggebracht doordat de trog bestaat uit koude lucht in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Door de combinatie van vele buien en een stevige wind die koelere lucht aanvoert, zal ook de temperatuur aan de grond fors inleveren. Die trog doet er een aantal etmalen over om helemaal te passeren en strekt zich bovendien uit tot over Frankrijk, Duitsland en de Alpen. Het betekent ook daar een aantal buien, een terugval in temperatuur én de eerste verse sneeuw rond de 2 kilometer hoogte in de Alpen. Er kan daar op zondag her en der een sneeuwdek van 10 tot 20 centimeter ontstaan. Wat daarna overigens snel weg dooit.

Records
In de lange hete zomer van 2003 hadden we in De Bilt maar liefst 53 warme dagen achter elkaar. Dus 53 dagen met temperaturen van minimaal 20 graden. Ditmaal gaan we daar ruimschoots overheen. Naar verwachting komen we ook de komende paar dagen nog duidelijk boven de 20 graden uit, maar zakken we ineens onder die grens op vrijdag. Als dat inderdaad precies op die dag gebeurt, hebben we in Nederland 60 achtereenvolgende dagen van minimaal 20 graden beleefd. Een bijzonder fenomeen, sinds 1901 nog niet eerder voorgekomen. Het begon op de 25e juni, hield aan in de hele maand juli en naar verwachting tellen we daar nog 23 dagen van augustus bij op. Voorwaar een prestatie.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 20 augustus 2018, 13:50
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Frankrijk, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry