Ook de komende vier zomers worden heet!

19/08
2018
Afgelopen weken stond de media er vol van. De extreme zomer van 2018? Wen er maar aan, we krijgen er nog vier! Maar klopt dat eigenlijk wel? De uitspraken zijn gebaseerd op een recente publicatie is het gerenommeerde tijdschrift Nature. En als je dat artikel leest, is er toch wel wat meer nuance aan te brengen.

Het moeilijke van het onderwerp klimaatverandering is vooral de lange termijn. Een weersverwachting die vertelt over vandaag, morgen of komende week is goed behapbaar en vrij specifiek. Welk dagdeel wordt regen verwacht? Hoeveel zonuren krijgen we? Dat zijn vragen dit in een korte termijn weersverwachting goed beantwoord kunnen worden voor een klein gebied. De seizoenverwachtingen worden ook steeds beter. Zo was in mei dit jaar al duidelijk dat de zomer gedomineerd zou worden door hogere temperaturen en droogte. Maar dan hebben we het over verwachtingen van een paar maanden vooruit. Over de effecten van klimaatverandering voor de komende decennia op het weer op kleine schaal, zoals in Nederland, is een stuk minder bekend. Er zit dus een groot gat tussen die seizoenverwachtingen en de klimaatscenario’s.

Het gat dichten
Wetenschappers zijn dan ook hard aan het werk om daar die verwachtingen iets preciezer te krijgen. Als het gemiddeld op de wereld warmer wordt, wat betekent dat dan voor West-Europa? En voor Nederland specifiek? En als de wereldwijde temperatuur over 100 jaar drie graden hoger ligt, geldt dat dan ook voor de Noordpool? Inmiddels zijn de verwachtingen voor de zeer lange termijn al steeds beter geregionaliseerd. Dat komt grotendeels ook door ervaringen van het heden. Kijken we naar de gemiddelde temperatuur op de hele wereld, dan zien we dat die temperatuur al bijna 1 graad hoger ligt, vergeleken met de gemiddelde temperatuur wereldwijd in de periode van de jaren 1950-1981. Gemiddeld één graad hoger, maar mét regionale verschillen. Zo zien we bijvoorbeeld in de waarnemingen terug dat het Noordpoolgebied veel sneller opwarmt dan elders. Die realiteit wordt meegenomen in de klimaatmodellen om resultaten te krijgen voor de lange termijn.

Hete zomers
Om er beter achter te komen wat klimaatverandering betekent voor ons kleine kikkerlandje, heeft het KNMI verschillende klimaatscenario’s ontwikkeld. Daarin is al duidelijk te zien dat zachte winters en hete zomers vaker voor gaan komen. Ook wordt er meer extreme neerslag verwacht met heftige plensbuien. In twee van de vier scenario’s zijn meer droge zomers ook een resultaat. Dan krijg je zeer grote verschillen op kleine schaal in Nederland. In het buurdorp kan een hevige hoosbui vallen en de straten blank staan, terwijl het vijf kilometer verderop kurkdroog is. Deze scenario’s geven een algemene trendverwachting voor de toekomst. Of we in 2044 een hete zomer krijgen, dat is niet bekend. We weten alleen dat de kans op een hete zomer in 2044 groter is, dan in 1944. Gemiddeld gezien komen hete zomers in de toekomst dus vaker voor dan vroeger. Maar wanneer we precies de hete zomers krijgen, is niet jaren van tevoren al te zeggen.

Originele onderzoek vertelt de feiten
De verbazing bij MeteoGroup was dan ook groot toen we in de kranten lazen, dat Nederland de komende vier jaar soortgelijke zomers krijgt als dit jaar. Duiken we echter in de originele bronnen, een publicatie in Nature, dan blijkt al snel dat de werkelijke informatie anders luidt. Onder andere KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout heeft dit onderzoek geleid. Hij beschrijft dat de oceanen een enorme warmtecapaciteit hebben. Het water in de oceanen heeft afgelopen jaren veel warmte uit de atmosfeer opgenomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de temperatuur aan het aardoppervlak ietwat minder hard steeg. Samen met zijn Franse collega Florian Sévellec heeft hij een klimaatmodel ontwikkeld dat op basis van die relatie – warmte-opname van de oceaan en de oppervlaktetemperatuur – een wereldgemiddelde temperatuur kan voorspellen. Daaruit blijkt dat de oceanen waarschijnlijk minder actief warmte zullen opnemen in de komende jaren, waardoor er meer warmte in de atmosfeer blijft. Dat zorgt voor een snellere stijging in de temperatuur.

Gemiddelden over de hele wereld
Hoe is het dan mogelijk dat de oceanen opeens wat minder warmte op zullen nemen? Dat heeft alles te maken met stromingspatronen. Water volgt een complete cyclus in de oceanen, zoals onze Golfstroom bijvoorbeeld. Warmte aan de oppervlakte wordt verspreid naar andere regio’s of naar dieper water. Afhankelijk van de grote stromingspatronen kan de warmtecapaciteit veranderen. Nu blijkt uit het model dat Sybren Drijfhout heeft ontwikkeld, dat de kans groot is dat de gemiddelde wereldtemperatuur de komende jaren hoger uit zal komen. Gemiddeld gezien, over de hele wereld. Dat zegt nog niets over de Nederlandse zomer, en ook niet of de zomer van 2019 dan nat of droog verlopen.

Bron: Nature, MeteoGroup

Datum: zondag 19 augustus 2018, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry