Watertekort blijft, extra actie tegen verzilting

09/08
2018
DEN HAAG (EZPress) - De effecten van droogte worden meer en meer voelbaar. Er blijft een landelijk tekort aan water in Nederland.

Er is zeker twee tot drie maanden normaal Nederlands weer met regen voor nodig voordat het water weer op peil is. De regen die deze dagen valt is onvoldoende. Ook de aanvoer van water via de rivieren blijft laag. De grondwaterstand daalt, zeker op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden. De verzilting neemt toe, natuur verdroogt, de waterkwaliteit verslechtert, zwemmers moeten oppassen, onder andere voor blauwalg, en ook de landbouwsector, industrie en scheepvaart hebben steeds meer last van de droogte.

(b)Maatregelen(/b)

Maatregelen tegen droogte blijven dan ook onverminderd nodig. Dat bleek vandaag uit het landelijke crisisoverleg droogte (managementteam watertekorten). Er komt een extra maatregel. De Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede worden ingezet om extra zoet water naar het Amsterdam Rijnkanaal te sturen. Voor de natuur, landbouw, industrie en drinkwater is zoet water cruciaal. Met deze maatregel wordt de indringing van zout zeewater, ofwel verzilting, tegengegaan.

Rijkswaterstaat kijkt samen met de scheepvaartsector hoe deze maatregel met zo min mogelijk hinder voor de scheepvaart ingezet kan worden.

//Einde bericht

Bron: Ministerie I&W

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 9 augustus 2018, 16:28
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland, Utrecht, Wijk bij Duurstede

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry