Augustus vordert, het aandeel vocht ook

16/08
2018
In voorjaar en hoogzomer is het amper op land aanwezig: mist. Maar nu beginnen de nachten te lengen en de wateren flink te dampen. De afgelopen paar ochtenden is er al nevel waargenomen, het kleine broertje van mist. In nevelige condities is het zicht nog 1 tot 10 kilometer, in mist loopt het zicht terug tot minder dan 1 kilometer. Naarmate de zon later opkomt kan de mist ook dikker en persistenter worden. De komende weken zal de zon de slechte zichten nog gemakkelijk weten weg te branden, maar richting het najaar wordt dat een langduriger proces.

De kans op mist is het kleinst in het voorjaar en vroege zomer. In het voorjaar zijn de rivieren, het IJsselmeer en de Noordzee op hun koudst en zal er weinig water verdampen. Al is er één uitzondering; als warme continentale lucht over de Noordzee uitstroomt. Die warme lucht koelt aan de onderzijde (tegen het koude water) sterk af en condenseert tot mist. Voorjaarsmist op zee komt een aantal keer per seizoen voor. Als de wind aan onze kust vanaf het water gaat waaien, drijft die zeemist de kust op en kan een vroege stranddag vergallen. Eenmaal boven land lost de mist heel snel op en vaak is het in de duinen alweer zonnig. Nachtelijke mist, mist door uitstraling van warmte, komt in het voorjaar of zomer eigenlijk alleen voor in de vorm van een dun laagje grondmist. Dat ziet er vaak feeëriek uit en lost bij het eerste ochtendgloren op. Mist die dikker is en ook nog even blijft bestaan na zonsopkomst is voor de periode vanaf de late zomer.

Spinnenwebben
Het toegenomen aandeel vocht zien we ook terug in dauwdruppels bij bomen en struiken. Én in spinnenwebben. Het lijkt soms of er plots een piek aan webben is, maar deels komt dat doordat deze fraaie draadconstructies in een vochtige ochtend gewoonweg veel zichtbaarder zijn. Wel is het zo dat vooral straks in de herfst, september en oktober, een heleboel spinnen volwassen worden en een eigen web gaan maken. En dan zijn er dus inderdaad meer spinnenwebben te zien.

Waterhozen
Ze zijn bij de afgelopen buien al een aantal keer gezien: waterhozen. Het ziet eruit als een soort tornado boven water. Met het oplopen van de watertemperatuur neemt de kans op waterhozen toe, dus vooral vanaf de tweede helft van de zomer. Maar, alleen relatief warm water is niet genoeg, ook moet de lucht onstabiel van opbouw zijn om een sterk stijgende luchtstroming te krijgen. Je zult waterhozen dan ook meestal kunnen zien onder een flink uitgroeiende stapelwolk of onder een bui. Afbeelding 4 en 7 tonen waterhozen, in afbeelding 5 een voorbeeld van een wolkenlucht waarbij hozen zouden kunnen voorkomen. Meestal moet het onderin de atmosfeer niet te stevig waaien, want dan verwaait de slurfvormende wolkenkolom al voordat ‘ie kan ontstaan.

Voor waterhozen is een flinke onstabiliteit benodigd. Dat wil zeggen; een groot temperatuurverschil tussen water en hogere luchtlagen. Komende late avond is dat het geval, daarna is de opbouw van de atmosfeer vele dagen redelijk stabiel of slechts heel licht onstabiel. Vanaf eind volgende week lijkt de onstabiliteit in de atmosfeer weer toe te nemen.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 16 augustus 2018, 11:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry